Prihvatite izazov i ispričajte svoju priču o vodi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Djelatnici Muzeja grada Koprivnice i ove godine pripremaju već dobro poznat projekt Drava Art Biennale za koji je nedavno raspisan i javni poziv.

– Drava Arta Biennale je projekt Muzeja grada Koprivnice koji se provodi od 2013., nastavak je projekta Drava Artenale koji je od 2003. do 2007. vodila kolegica Draženka Jalšić Ernečić, a tiče se vode u najširem smislu, osobito rijeke Drave. To je logično budući da su i Koprivnica i Muzej grada Koprivnice neraskidivo vezani uz Dravu i naš identitet se veže uz tu rijeku. Ponukani time, razradili smo ideju povezivanja umjetnika, galerija, muzeja i drugih institucija u gradovima koji su smješteni uz rijeku Dravu. I ne samo njih, već i različitih stručnjaka i građana koji su zainteresirani kako bismo na neki način potaknuli problematiziranje ili razgovore o vodi – kazala je Helena Kušenić, kustosica koprivničkog muzeja.

-Bavimo se pitanjem vode u osobnom smislu, odnosno sagledavamo vodu kao nešto što je nužno za život. S druge strane, inspirativna je i njena dualistička priroda koja ima veliku sposobnost stvaranja, a isto tako i uništavanja čemu smo i u Hrvatskoj, nažalost, svjedočili ne tako davno kroz poplave. Tu je i naizostavan aspekt refleksije ne samo nas osobno već i okoline, odnosno društvenih sustava vrijednosti. Ukratko, inspiraciju tražimo u vodi i kroz nju – kaže Kušenić.

Zainteresirani umjetnici mogu se prijaviti s najviše dva rada, u bilo kojoj tehnici, mediju ili načinu izraza.

Uz prijavu je potrebno priložiti životopis, fotografije, video ili nacrt rada, zatim obrazloženje rada i njegov opis što se tiče materijala, dimenzija i prostornih dispozicija  i, naravno, kontakt autora.

Radove će birati peteročlani kustoski tim koji čine muzejska pedagoginja Maša Zamljačanec, Ana Kovačić iz zagrebačke galerije Miroslav Kraljević, Valentina Radoš iz Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku, Tanja Špoljar iz Ateljea Koprivnica i Helena Kušenić iz Muzeja grada Koprivnice.

Svi odabrani radovi bit će predstavljeni u galeriji Koprivnica u rujnu ove godine.

Javni poziv je otvoren do 30. svibnja, potrebno se prijaviti na adresu Muzeja grada Koprivnice, trg dr. Leandera Brozovića 1, 48000 Koprivnica s naznakom za Drava Art Biennale ili pak mailom na hkusenic@muzej-koprivnica.hr.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!