Slavonski banovac u poštarskoj torbi kreće na put oko svijeta!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – U Pakracu se 19. ožujka obilježava Dan grada, a istog datuma Pakračani slave i svog sveca, sv. Josipa. Tim povodom planiraju se brojne manifestacije.

– Svake godine smo imali bogat program u što su se mogli uvjeriti i mnogi stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije koji su nam uvijek bili dragi i rado viđeni gosti. Ove godine obilježavamo visoku obljetnicu, čak 765 godina od spomena grada ali i prve kovnice novca u Hrvatskoj. Naime, upravo se u Pakracu kovao poznati srebrni novac, slavonski banovac – Gabrijela Sabo Seleš, voditeljica Turističke zajednice Pakrac.

Na njemu se nalazio lik kune, a stoljećima kasnije upravo je ona postala inspiracija autorima današnje monete – kune koja se nalazi i na grbu Republike Hrvatske i na grbu grada Pakraca.

– Cijele godine obilježavamo tih visokih 765 godina jer je ova godina jubilarna. Tom prigodom Hrvatska će pošta u svibnju izdati jubilarnu dopisnicu s motivivma slavonskom banovca, a izradit će se i prigodni poštanski pečat. Smatram da to dovoljno govori o tome koliko je važna ta povijesna činjenica, a nama je to odlična turistička reklama cijelog pakračkog kraja. Naš će banovac putem poštanske torbe proputovati cijeli svijet – objašnjava.

Slavonski banovac

Ovogodišnji program bit će mnogo skromniji zbog epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi. Program je već krenuo pa su se vrtićarci mogli upoznati s brojnim znamenitostima grada Pakraca, a planira se upoznati ih i s razglednicama.

– Djeca će u vrtićima bojiti razglednice s gradskim motivima, a mi ćemo ih poslati na njima željene adrese. Kasnije će im se dodijeliti male diplome da im ostanu kao uspomena na ovu manifestaciju – navodi Gabrijela Sabo Seleš. No manifestacijama sve do 19. ožujka nije kraj.

– Već 13. ožujka u subotu, na jezeru Raminac će se od devet sati održati Otvoreno prvenstvo Grada Pakraca u ribolovu, što je tradicionalna manifestacija. 16. ožujka u gradskoj vijećnici u kompleksu kurije Janković će se proglasiti sportaš godine. 18. ožujka poduzetni centar Pakrac priprema već tradicionalni Dan poduzetništva sa zanimljivim temama iz svijeta poduzetništva. Isti taj dan u 18 sati će se odigrati kviz znanja o povijesnoj baštini grada Pakraca, to jest (Ne)poznati Pakrac gdje će svi uključeni saznati nešto novo o Pakracu ili se podsjetiti na povijesne činjenice koje su možda zaboravili. Na sam Dan grada, 19. ožujka, bit će organizirano polaganje vijenaca i sveta misa tako da nitko neće ostati uskraćen – nabraja voditeljica TZ Pakrac, dodajući kako su se, unatoč svim epidemiološkim mjerama i preporukama ipak uspjeli snaći i organizirati nešto zabavno i zanimljivo za sve


PODIJELI S PRIJATELJIMA!