Učenici proizveli dezinfekcijski gel od svog školskog grožđa!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ORAHOVICA – Učenička zadruga “Vučica” koja djeluje u Srednjoj školi “Stjepan Ivšić” u Orahovici ima vrlo kreativne učenike i profesore koji su zajedničkim snagama proizveli svoj dezinfekcijski gel i to od školskog grožđa! Iako je ova priča izazvala veliku medijsku pozornost, profesor poljoprivredne skupine predmeta u srednjoj školi “Stjepan Ivšić” Orahovica, Mirko Kufner, kaže da je takav proizvod bio sasvim prirodan i logičan slijed s obzirom na to što sve proizvode u svojoj školi.

– Naša škola obrazuje nekoliko različitih strukovnih zanimanja a struka u kojoj smo mi su poljoprivredna zanimanja, odnosno smjer voćar, vinogradar i vinar. Jedan od važnijih poslova na praktičnoj nastavi bilo je standardno pečenje rakije ujesen, a koju dobivamo proizvodnjom fermentiranog masulja poslije berbe grožđa – objašnjava profesor Kufner. Već dugi niz godina kroz učeničku zadrugu peku rakiju i proizvode voćne i biljne likere koje dalje plasiraju putem sajmova. Proizvevši dezinfekcijski gel, učenici i profesor školi su donijeli i financijsku uštedu.

– Učenici s kojima smo radili bili su maturanti budući da su oni u to vrijeme jedini i smjeli dolaziti na praktičnu nastavu. Baš u to vrijeme stizalo je dosta dezinfekcijskih sredstava od različitih firmi koje je škola skupo plaćala, pa nam je palo na pamet da ih počnemo proizvoditi sami – otkriva profesor. S idejom su ubrzo krenuli u realizaciju.

FOTO: Facebook SŠ “Stjepan Ivšić” Orahovica

– Svi su oduševljeni, ne radi se o velikoj proizvodnji ali ima i više nego dovoljno za potrebe škole i njenih djelatnika, čak i za potrebe djelatnika u gradskoj upravi – navodi Mirko Kufner. Zbog veće količine alkohola koji dobivaju za potrebe škole, postoji mogućnost da se proizvede još dezinfekcijskog gela.

– Najmanji je problem hoćemo li proizvoditi gelove ili tekuća sredstva za dezinfekciju kad je svima baza alkohol koji je nama osigurala škola. Uz dodatke mirisa i ostalih potrebnih tvari mi planiramo proizvoditi naše dezinfekcijsko sredstvo i dalje, dok god je situacija ovakva. Tako škola neće imati potrebe za kupovinom skupih industrijskih proizvoda koje možemo napraviti sami – ističe. Plan je dobar, no situacija s pandemijom i tu je stala na put.

– Budući da trenutno nema sajmova, nemamo gdje izložiti naš proizvod. Ljudi nas nakon promocije na HRT-u kontaktiraju telefonom i naručuju naše dezinfekcijsko sredstvo no zasad ne radimo velike količine – rekao je profesor Mirko Kufner. A kako je ta proizvodnja točno izgledala, otkrio nam je učenik 3. razreda Antonio Bulava, koji je u njoj i sudjelovao.

– Osim alkohola, u gel smo stavljali i eterična ulja. Mi gledamo gustoću, ako je pregusto stavimo još alkohola kako bismo razrijedili sredstvo. Nemamo određenu količinu sastojaka koju stavljamo, radimo otprilike – otkrio je Antonio. Pitali smo ga što su mu rekli doma, jesu li i roditelji i bližnji oduševljeni kao i djelatnici i učenici škole.

– Bili su zadovoljni. Rijetka je situacija da to netko radi u školi, mislim da to nitko osim nas nije počeo raditi – rekao je. Premda je izrada dezinfekcijskog sredstva veoma zanimljiva, ništa manje zanimljivi nisu ni ostali poslovi kojima se ovi vrijedni učenici bave.

-Radimo na rezidbama vinograda, berbama, pravimo vina, rakije, likere te sokove od jabuke – navodi Antonio Bulava. Prema ovome vidimo da je dezinfekcijski gel tek kap u moru njihovih proizvoda i jedva čekamo vidjeti što će ovi mladi kreativci još osmisliti u budućnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!