Upoznajte bolje svoje mališane kroz njihove crteže!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Ovogodišnja tema Tjedna mozga koji počinje danas, 16. ožujka, je „Mozak i evolucija“. Nastavnica likovne kulture, Nikolina Zanetti iz Osnovne škole braće Radić u Pakracu samoinicijativno je organizirala webinar “Važnost dječjeg crteža za razvoj mozga” kako bi obrazovala mlade roditelje ali i druge zainteresirane ljude o utjecaju dječjih crteža na razvoj mozga.

-Webinar će vas informirati na koji način možete iščitati dječje crteže, na koji način sudjelovati u toj aktivnosti s vašom djecom i na koji način dječji crtež utječe na razvoj mozga vašeg djeteta, na razvoj fine motorike u rukama pa i na razvoj motorike općenito, na razvoj identiteta, načina na koji dijete razmišlja i na inteligenciju. Nevjerojatno je koliko je zapravo dječji crtež važan i koliko je ta aktivnost važna za djecu, a često je potpuno zanemarujemo – navodi nastavnica, dodajući da se crtanje doživljava kao razonoda za djecu ali ono to nipošto nije.

– Ako u tim vrlo ranim fazama ne utječete na odgoj pažnje i na način razmišljanja kad dijete pristupa tom crtežu vi time zapuštate razvoj mozga. U tim danima kad je dječji mozak zaista kao spužva i  razvija se na najbrži mogući način, tad dijete razvija sposobnost razmišljanja, sposobnost fine motorike u prstima, rukama, nogama i tijelu te način na koji se izražava i način na koji gleda svijet – opominje. Uloga roditelja u razvoju veoma je važna jer su upravo oni ti koji moraju usmjeravati dijete i učiti ga. Nastavnica Zanetti ističe kako se sve to održava i u školi pa je ovim webinarom odlučila obrazovati roditelje i dati im brojne savjete kako da usmjere dijete na razvoj, s kojim aktivnostima i pitanjima.

– Dijete koristi crtež kao jedino sredstvo izražavanja. Ona ne znaju razgovarati o svojim emocijama, o tome što ih tišti ili što točno vide ili razumiju, o čemu razmišljaju. Crtež je zapravo primarno i osnovno sredstvo kojim se oni služe da bi izrazili sebe jer djeca, osobito mlada djeca, koriste svoj glas i crtaju, drugačije se ne znaju izraziti. Nevjerojatno je koliko se informacija može iščitati iz samo jednog dječjeg crteža: u kojoj je razvojnoj fazi dijete, je li napredno ili prosječno, nedostaje li mu razvoja motorike ili zapažanja – navodi.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti preko obrasca postavljenog na Facebook stranici eventa gdje je ključno unijeti svoju e-mail adresu na koju će profesorica poslati link preko kojeg će se moći priključiti webinaru. Osim mladih roditelja, prijaviti se mogu i svi oni koji čuvaju djecu, koji dolaze u kontakt s mlađom djecom ili ljudi koji planiraju imati djecu. Broj mjesta nije ograničen ali o njemu će ovisiti na kojoj će se aplikaciji webinar održati.

– Webinar će se održati 16. ožujka u 18 sati. Sudjelovanje je potpuno besplatno i zato pozivam sve zainteresirane da iskoriste ovu priliku i saznaju kako mogu utjecati na razvoj mozga kod svog djeteta, unuka, nećaka i slično – zaključuje nastavnica Zanetti. (BB)

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!