U pripremi knjiga o bardu domaće književnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak ugostio je profesora hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Maria Kolara. Naime, u povodu 130 godina od rođenja Slavka Kolara, gradska knjižnica u Čazmi priprema knjigu o književniku po kojem nosi ime. Slavko Kolar rođen je 1. prosinca 1891. godine. Knjižnica svake godine obilježava njegov rođendan manifestacijom Dani Slavka Kolara i dodjelom nagrada natječaja za kratku priču satiru. Ove godine željelo se učiniti nešto više. U suradnji s profesorom suvremene hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci Mariom Kolarom, Gradska knjižnica priprema knjigu koja će sadržavati sedamdesetak članaka kritika Kolarovih djela kao i nekih drugih osvrta na njegove knjige, zatim predgovore, pogovore, stručne i znanstvene radove o njegovom stvaralaštvu.

Čazmanski gradonačelnik bio je domaćin radnog sastanka vezanog uz pripremu knjige

– Radi se o različitim vrstama radova o Slavku Kolaru u tom jednom dugom vremenskom razdoblju koje ćemo mi sada staviti sve na jedno mjesto. Ti su radovi objavljeni u časopisima, zbornicima, knjigama, neki su u leksikonima, enciklopedijama, dakle u različitim vrstama publikacije. Stavit ćemo ih na jedno mjesto gdje ćemo dobiti pregled svega onog što je o Slavku Kolaru pisano kroz sto godina – rekao je profesor Kolar.

Gradska knjižnica Slavko Kolar bit će izdavač ovog vrijednog dijela, dok je urednik i priređivač knjige Mario Kolar.

– Željeli smo uz tu obljetnicu napraviti nešto puno više kada je riječ o samom Slavku Kolaru. U pripremi je knjiga i ona nosi radni naslov Knjiga studija, eseja, kritika o Slavku Kolaru od 1917. godine kada se prvi put pojavio u hrvatskoj književnosti do današnjeg dana – rekla nam je ravnateljica Gradske knjižnice Slavko Kolar Vinka Jelić Balta.

Plan je da knjiga bude gotova do 1. prosinca kada bi i izašla iz tiska te bila promovirana uz obljetnicu 130 godina od rođenja Slavka Kolara.

– Ovo je vrlo vrijedna publikacija za naš grad. Slavko Kolar se cijeli svoj život smatrao Čazmancem jer mu je majka rođena u Čazmi te je dio djetinjstva i školskih praznika provodio ovdje. Budući da je riječ o jednom od najpoznatijih hrvatskih pripovjedača i dramskih pisaca, ponosni smo što njegova djela možemo smatrati dijelom književne baštine našega kraja, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak te najavio vraćanje, odnosno ponovnu izradu biste Slavka Kolara koja je prije nekoliko godina nestala iz Čazme, a za koju smatra kako bi primjerenije mjesto bilo ispred gradske knjižnice koja nosi ime ovog glasovitog književnika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!