Ovog Uskrsa svoje pisanice obojite prirodnim bojama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bojanje jaja za Uskrs jedna je od vjerojatno najraširenijih uskrsnih tradicija. Premda je puno brže obojati ih pomoću različitih boja u prahu ili u tabletama koje se u ovo vrijeme mogu kupiti u svakoj trgovini, jaja obojana na tradicionalan način imaju neku svoju čar, a sam proces može biti vrlo zanimljiva kućna radionica za one najmlađe, ali i za bake i djedove koji su nekoć upravo tako bojali svoje pisanice.

Najprije skuhajte jaja i pripazite da budu tvrdo kuhana, a to ćete najlakše postići tako da ih stavite kuhati ispod dva ili tri centimetra vode na srednje jaku vatru. Kada voda proključa, odmah isključite vatru, a jaja ostavite da stoje u vrućoj vodi deset minuta. Nakon toga ih premjestite u vodu s hladnom vodom i pričekajte još pet minuta. Tako će biti savršeno kuhana, bez zelenih tragova oko žumanjka.

Potom pripremite prirodne boje. Za njih vam mogu poslužiti brojne vrste povrća i voća. Tako ćete ljubičastu boju dobiti od crvenog vina, plavu od ljubičastog kupusa, zelenu od špinata, žutu od kurkume ili šafrana, smeđu od kave, narančastu od ljuski žutog luka ili mrkve, ružičastu od cikle, sivu od smrznutih borovnica, crvenu od višanja, a lila boju od soka grejpa.

Kada se odlučite za boje koje želite, svaki od sastojaka zasebno prokuhajte u vrućoj vodi. Ulijte u posude u kojima i inače bojite jaja i u svaku boju dodajte žlicu octa. Kuhana jaja uronite u boju i ostavite ih da stoje 12 sati. Ipak, imajte na umu da se boje mogu razlikovati od onih na koje ste navikli, osobito ako bojite jaja s tamnijom ljuskom. Ovom metodom izbjeći ćete i stvaranje linija na jajima koje se često mogu pojaviti od dodira s metalnom žlicom kojom se često provjerava je li jaje obojano. Budite strpljivi.

Želite li da pisanice budu još ljepše i imaju motiv, trebat će vam najlonske čarape i različiti cvjetići i listići. Obucite jaje u čarapu te na njega stavite željenu travku pa zavežite čvor na drugom kraju čarape kako se ona ne bi pomicala. Tako ih uronite u boju po želji i kad se boja primi, izvadite ih pa ostavite da se osuše i potom ga izvadite iz čarape. Želite li da budu sjajna, prebrišite ih bijelim dijelom slanine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!