Mlada gitaristica među najboljima na državnoj razini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Marta Čuković, učenica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar na 59. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, sa svojom je gitarom osvojila drugu nagradu. Natjecanje se održalo u Zagrebu u Glazbenom učilištu Elly Bašić. Epidemiološka situacija i tu je publici zatvorila vrata pa se tako kroz učilište nije mogao čuti uobičajeni pljesak i ovacije publike. Uz komisiju, Martu je zato na licu mjesta podržao njezin mentor – profesor Siniša Pauška, koji nam je otkrio kako je zadovoljan Martinim uspjehom te kako su izgledale njihove pripreme za natjecanje.

– Ja sam iznimno zadovoljan, posebice zbog situacije koja vlada što se tiče tih izvedbenih umjetnosti. Već godinu dana nema nastupa ni koncerata i same pripreme su bile obilježene time, do zadnjeg trenutka nismo znali hoće li se natjecanje održati jer je bio i lockdown tada. Pripreme su bile jako nervozne jer nismo znali što nas čeka i da li da uopće idemo na natjecanje ili ne – navodi. Otkriva da Marti ovo nije prvo natjecanje te da iza sebe ima već podosta uspjeha.

– Marta sad već mislim treći put sudjeluje na ovim natjecanjima koja se održavaju svake druge godine. Sada ima drugi puta drugu nagradu budući da je i prije dvije godine bila druga. Marta se inače jako voli natjecati pa tako ima i prve nagrade na međunarodnim natjecanjima, i u Italiji je osvojila prvu nagradu – otkriva profesor Pauška te dodaje kako su na regionalnom natjecanju odlične rezultate postigli i drugi bjelovarski učenici.

– S nama su na regionalnom natjecanju bila još dva učenika gitarista. Borna Bertić, Martin kolega iz prvog razreda srednje, osvojio je drugu nagradu na regionalnom natjecanju i Leon Mudri iz sedmog razreda, on je također osvojio drugu nagradu na regionalnom natjecanju a da bi išli na državno natjecanje moraju biti prvi – objašnjava Pauška. Također navodi da nije lako stići do državnog natjecanja.

– Od cijele Hrvatske, od svih Martinih kolega u toj kategoriji na državno je natjecanje došlo samo šest učenika iz čega je vidljivo da to nije baš lako. Treba izniman trud za to i zato treba pohvaliti djeca koja uopće izađu na natjecanje, a kamoli onu koja dođu do tog nivoa državnog natjecanja, to je stvarno jako težak program – ističe profesor Pauška.

Taj težak program uspjela je pobijediti samo nekolicina učenika, među kojima i Marta Čuković, koja nam je otkrila zašto je uopće za svoj instrument odabrala gitaru.

– To je sve krenulo iz obitelji jer je tata malo svirao gitaru pa su i mene naveli na nju. U početku nije bilo mjesta ali taman se jedno otvorilo za mene, sve se dobro posložilo i došlo do te ljubavi prema gitari. Čim netko čuje da sviraš gitaru misle da to nije ništa posebno ali kao i svaki instrument i ona ima svojih posebnosti – govori Marta.

Na natjecanju nije bilo publike već samo komisija, zbog čega natjecanje nije bilo toliko uzbudljivo.

– Ja sam uvijek za dobru publiku i za dobar aplauz. Bilo je i ovako dobro ali ipak nije to ta atmosfera ako nemate bar 20 očiju uperenih u sebe što stvara malu tremu u pozitivnom smislu. A ovako kada imate samo komisiju to ispadne tek tako, usudim se reći radi reda – kaže. Svoj uspjeh na natjecanjima Marta pripisuje svom trudu i radu, ali i talentu, ali ističe još nešto.

– Dok god ima dobre volje mentora i podrške obitelji lakše je jer tako osjetite poticaj. Čim se vidi zainteresiranost za neki sport, instrument ili bilo koji predmet, to se uvijek treba poticati. Tako je bilo i kod mene i mojih kolega. Mi smo pokazali želju i svi smo to voljeli, stvarno u našoj Glazbenoj nas uvijek potiču – navodi.

Premda je dobila i nagradu, Marti je važnije iskustvo koje je stekla. Kaže kako joj je dovoljna nagrada bila već to što je mogla otići negdje s obzirom na to da se zbog pandemije natjecanja često odgađaju.

– Zbog svih tih mjera ni moji roditelji nisu uspjeli prisustvovati natjecanju, a mi inače uvijek na tim natjecanjima imamo nešto kao obiteljsko okupljanje, uvijek se nađemo. Obitelj mi je najveća podrška, ali i mentor – zaključuje Marta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!