Velika Pisanica odaje počast svom Edi Murtiću, velikom hrvatskom slikaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U povodu 100. obljetnice rođenja Ede Murtića u zgradi rodne mu općine Velika Pisanica 4. svibnja otvara se izložba crteža studenata Akademije likovnih umjetnosti, sudionika u projektu Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića pod mentorstvom akademika Zlatka Kesera i asistentice Gordane Bakić – Vlahov.

Istoga dana navečer u galeriji Forum u Zagrebu otvara se također izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, sudionika u projektu Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića

I u bjelovarskom Gradskom muzeju 10. svibnja u podne bit će otvorena izložba studenata ALU.

Kulturna manifestacija Dani Ede Murtića neprekidno se 11. godinu održava u rodnom mjestu Ede Murtića u Velikoj Pisanici i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobro je znano da je Murtić jedan od najvažnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća i da je recepcija njegova djela i u svijetu velika, o čemu najbolje govore samostalne izložbe u prestižnim muzejima i galerijama širom svijeta, napisao je u predgovoru Milan Bešlić, voditelj i koordinator Dana Ede Murtića.

Ovome u prilog domećemo da se slikareva djela nalaze u fundusima najuglednijih muzeja i galerija, kao i činjenicu da su o njegovom slikarstvu pisali  autoriteti iz povijesti umjetnosti i likovne kritike, jednako, u Italiji, Francuskoj, Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, SAD-u, Rusiji i drugdje.  Prigodnim katalogom koji je u pripremi prikazat će se dosadašnja djelatnost manifestacije Dani Ede Murtića koja se ne temelji na pukom memoriranju slikareva rođendana niti mistificiranju zavičajnog prostora, jer je to tek pretekst za stvaralački proces u projektu Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića. Dakle, pravi je smisao ove manifestacije pod imenom velikoga slikara razvijati kreativni pristup mediju crteža i aktualizirati sam crtež u suvremenom multimedijalnom kontekstu i u toj likovnoj radionici, odnosno, otvorenom atelijeru razvijati kreativni pristup crtežu i time podsjećati da je i sam slikar bio veliki crtač.

Manifestacija se pokazala i naročito značajnom u suvremenom i novom pedagoškom pristupu starom mediju crteža što se najbolje vidi kroz brojne crteže studenata ALU  koji iz godine  u godinu pokazuje sve veći interes za sudjelovanjem u manifestaciji Dani Ede Murtića. Njihovi brojni crteži kroz minule godine danas su bogati fundus Dana Ede Murtića, a njihova visoka likovna razina najbolje će se vidjeti na izložbama koje smo organizirali u muzejima i galerijama, na ALU u Zagrebu i Hrvatskom sveučilištu u Zagrebu, stoji u pregovoru Milana Bešlića.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!