15-godišnji Filip Radić jedini je daruvarski orguljaš!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Učenik Glazbene škole Brune Bjelinskog Filip Radić jedini je orguljaš u Daruvaru. Ima tek 15 godina, no ovaj zahtjevan glazbeni instrument njemu ne predstavlja nikakav problem.

– Orgulje sam počeo svirati ove školske godine, 2020. na 2021. Od malena idem u crkvu i tamo cijeli život slušam zvuk orgulja te se zato stvorila ljubav prema njima – kaže Filip koji je u osnovnoj školi svirao klavir. Upitali smo ga zato je li istina da je lakše naučiti svirati orgulje sa znanjem sviranja klavira.

– Da, morate prvo savladati klavir da biste mogli prijeći na orgulje. Najveća razlika između sviranja klavira i orgulja je to što se dobije pedalna klavijatura kojom se svira nogama, a i cijeli sistem rada je puno drugačiji od klavira. Cijeli sistem rada je drugačiji, orgulje imaju nekoliko tisuća cijevi, a od klavira se razlikuju i po načinu stvaranja zvuka – navodi. Filip je sudjelovao na natjecanjima s oba instrumenta.

– Bio sam na dvije virovitičke klavirijade, to je bilo u osnovnoj školi s klavirom, a ove godine sam išao na regionalno natjecanje iz orgulja gdje sam se plasirao na državno natjecanje. Tamo sam osvojio prvu i drugu nagradu – otkriva.

Zbog epidemiološke situacije ove godine nisu najavljena nova natjecanja, no Filip svejedno marljivo vježba.

– Vježbam svaki dan. Nemam određeno vrijeme, to ovisi od moje volje. Nekad to traje sat vremena, a nekad duže – ističe Filip, kojem želimo svu sreću na daljnjim natjecanjima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!