Bjelovarčanke predstavile jedinstvenu čipku na drot

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Članice sekcije HORKUD-a „Golub “ tradicijsko tekstilnog rukotvorstva sudjelovale su na Šestoj izložbi čipke u Ozlju. Izložba je prikazana u Zavičajnom muzeju Ozalj i obuhvaća osam hrvatskih čipkarskih središta. Uz to, prezentira i način izrade čipke iz Litve, Češke, Slovenije, Crne Gore, Norveške i Kanade.

Bjelovar kao čipkarsko središte predstavljaju radovi Marije Đuričić s prikazom izrade čipke na tkalačkom stanu te radovi Mande Turković i Melite Blazonije sa čipkom na drot. Manda Turković vlasnica je predmeta koji je potaknuo priču o čipki na drot. Ona je zajedno s Melitom Blazonijom rekonstruirala način izrade ove čipke. Na inicijativu kustosice Gradskog muzeja Bjelovar Silvije Sitte pokrenut je postupak zaštite čipke na drot kao nematerijalnog kulturnog dobra ovog podneblja.

Članice sekcije posjetile su Ozalj te uz stručno vodstvo ravnatelja i kustosa Muzeja Stjepana Bezjaka razgledale izložbu i stalni postav. Zajedno su komentirali način prezentacije čipke te mogućnosti za novu i kvalitetniju suradnju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!