Popularizacija znanosti i umjetnosti i počast velikanima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – GIF, odnosno Garešnica Infinity Festival novi je garešnički festival koji se danas do 17 sati održava na garešničkoj tržnici u organizaciji Grada, turističke zajednice, srednje škole i zagrebačke udruge Profesor Baltazar. Infinity Festivalom se kod djece želi popularizirati znanost i umjetnost, ali i odati počast dvojici garešničkih velikana.

-Razlog za pokretanje ovakvog projekta smo našli u činjenicu da su svemir i glazba beskonačni, pa otuda i naziv Garešnica Infinity Festival. Pokušali smo na originalan način spojiti znanost i glazbu, ali i te dvije svjetski poznate osobe koje su rođene u Garešnici, a to su Ivo Robić i Mike Vucelić – kaže direktorica Turističke zajednice Sjeverna Moslavina Daniela Belak.

Za Ivu Robića ili Mister Morgena vjerojatno svi znaju, dok je Mike Vucelić nepravedno manje poznat. Upravo je Vucelić kao inženjer strojarstva bio jedna od glavnih osoba američkog svemirskog programa Apollo zahvaljujući čemu se upisao u povijest.

-Mislim da svi znaju za rečenicu “Houston, we have a problem” , a upravo je Mike Vucelić čovjek koji je pomogao riješiti taj problem i astronaute sretno vratiti – kaže Belak.

Za taj je podvig Vucelić nagrađen najvišim civilnim odlikovanjem, Predsjedničkom medaljom slobode kojom ga je odlikovao Richard Nixon. Baš se zato upravo na njegov rođendan 11. lipnja i održava Garešnica Infinity Festival u kojem će se vrtićanci i učenici nižih razreda osnovne škole moći sami okušati u različitim segmentima znanosti i umjetnosti.

-Učit će programirati, radit će padobrane, rakete, na voću svirati melodije Ive Robića – opisuje današnje aktivnosti Belak.

Od sljedeće godine, najavljuje Belak, sve bi moglo dobiti i pokroviteljstvo američke ambasade jer Amerikanci jako dobro znaju koja je veličina Mike Vucelić koji je slobodno se može reći došao od Garešnice do zvijezda.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!