Kako da nas s planina doma ne vraća HGSS?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dan je zaštite planinske prirode. Mnogi se u potrazi za opuštanjem i bijegom od stresa upute upravo u planine, ali nekima to tek postaje stres i to do te mjere da im je potrebna pomoć HGSS-a jer su se ili izgubili ili sami ne mogu dolje. Već su legendarne priče o stranim turistima koji se hrabro u Dalmaciji upućuje na planiranje s pola litre vode i u japankama. Priče o njihovim podvizima su ipak malo prenapuhane.

-Te akcije u kojima njih obično spašavamo su u manjem broju. Dobro, može se reći da oni često precijene svoje mogućnosti i uzmu vrlo malo vode ili nisu opremljeni, ali to uglavnom sve na kraju završi dobro – kaže pročelnik bjelovarske stanice HGSS-a Tomislav Pirak.

Foto: HGSS Bjelovar

Na bjelovarsko-bilogorskom području teren nije kao onaj dalmatinski, ali i mi imamo gore, blizu je i Papuk, pa nije naodmet navesti osnovna pravila ponašanja kod odlaska na planine. U prvom redu, savjetuje Pirak, bližnjima trebamo reći kojim pravcem ćemo se kretati i koje nam je krajnje odredište. No, treba poduzeti još neke mjere predostrožnosti.

-U ovim ljetnim mjesecima bez obzira što to nije nekakav kamen i krš kao u Dalmaciji treba uvijek sa sobom imati dovoljno vode, baterija na mobitelu mora biti iznad 70 posto jer mi na taj način možemo pronaći lokaciju uređaja, moraju se imati dobre cipele i dobro se obući – savjetuje Pirak.

To znači da u planine ne bi trebali ići u primjerice kratkih hlačama. Ne želimo li da i po nas mora ići Hrvatska gorska služba spašavanja, pravila su to kojih bi se trebali držati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!