Od kemije i priča, preko knjiške yoge do oživljavanja šetnice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Često se zna reći da je ljeto sezona kiselih krastavaca kada se ništa ne događa i kada je kod nas na kopnu društveni život umrtvljen i čeka jesen. To ne vrijedi za Pakrac u kojem su uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i Grada, knjižnica i muzej pokrenuli Coolturno ljeto s pregršt sadržaja. Prije nekoliko godina su se fokusirali isključivo na djecu, ali sada je program namijenjen svim generacijama. Za one najmlađe su u knjižnici organizirane ljetne čitaonice i filmski ponedjeljci, ali i nešto novo – Bookkids yoga.

-To je zajednički projekt naše knjižnice i udruge Chandra yoga Pakrac. Sutra nas očekuje druga radionica iz tog ciklusa, odvija se u zatvorenom prostoru i zato su obvezne prijave i moram reći da su sva mjesta na prvoj radionici bila popunjena, a kako mi se čini i ova radionica će biti popunjena – otkriva ravnateljica knjižnice Monika Lucić Fider.

S psihologinjom Ivanom Marin se pak provodi Biblioterapija za djecu kroz koju se čitanjem priča predškolarcima želi djeci usaditi ljubav prema čitanju, snalaženje u knjižnici i predčitalačke vještine. Iako se dio aktivnosti provodi u zatvorenom većina je ipak na otvorenom, u dvorištu Janković.

-Dvorište Janković nam je ljetna pozornica za sva događanja jer smo željeli izaći izvan zatvorenih prostora, prostora muzeja i knjižnice, a to nam je važno i zbog epidemioloških preporuka i mjera – kaže Lucić Fider.

Foto: Muzej Pakrac

Upravo se u dvorištu Janković provodi Književnost u dvorištu, program kojim se predstavljaju pakrački autori. Nakon što je svoju novu knjigu predstavio Andrija Runje, ovog petka će svoj triler “Svjedok” pakračkoj publici predstaviti Danijel Špelić. To je dvorište i poprište događanja pakračkog muzeja koji klince uči što je arheologija, ali i organizira igranje u muzejskom hladu pri čemu ih želi uvući u svijet nekadašnjih igara.

-Igraju igre koje smo mi igrali kao mali kao što su gumi-gumi, školica, a koje današnja djeca ne znaju. Kada im se pokažu jako dobro ih prihvaćaju i shvatili smo da im treba samo mali poticaj – navodi ravnateljica pakračkog muzeja Jelena Hihlik.

Djecu se želi potaknuti i na stvaranje kroz razne radionice kojima otkrivaju pakračku baštinu.

-Pokušavamo sve više djecu nagovoriti da rade nešto svojim rukama, da stvaraju. Jedna od tema su nam ove godine obrtnici, pa ih upoznajemo s tom pakračkom dugogodišnjom tradicijom i starim zanatima – kaže Hihlik.

Foto: Muzej Pakrac

Na današnjoj radionici Kemija iz kuhinje se djecu koja još ne uče kemiju podučilo o onoj svakodnevnoj, kako se soda bikarbona i ocat mogu iskoristiti i kakve čarolije mogu nastati kada se pomiješaju, zagriju, ohlade. Uz pregršt sadržaja preko tjedna, zaboravilo se nije niti na vikend. Upravo je u subotu vrhunac kada se održava Kulturna subota kojom se želi udahnuti život novouređenoj pakračkoj šetnici.

-Zajedničkim snagama muzej, knjižnica, turistička zajednica nastoje stvoriti novu ljetnu pozornicu. Želimo da šetnica postane mjesto koje će ljudi doživjeti kao svoje i koje će promatrati kao mjesto na kojem su moguće različite aktivnosti i sadržaji. Ponudit ćemo kulturu na dva kotača – obilazak grada na e biciklima, predstavu za mlade i razne radionice za djecu – otkriva Lucić Fider. Što drugo reći nego, svi u Pakrac!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!