Zavedi me, oženi me, razvedi me – na bjelovarski način

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najčešće se rastaju Zagrepčani, na gotovo svaki drugi sklopljeni brak stiže jedna rastava. Odmah iza njih su Istrijani gdje se na 569 sklopljenih brakova razvede 278. Da Bjelovarsko-bilogorska županija barem u nečemu prati trendove razvijenih dokaz su upravo rastave – na 432 svadbe dođe i 156 pravomoćnih razvoda.

Kada je pak riječ o cijeloj Hrvatskoj, U 2020. sklopljeno je 15 196 brakova. Stopa sklopljenih brakova (sklopljeni brakovi na 1 000 stanovnika) u 2020. iznosila je 3,8. Na drugoj, pak, strani u 2020. bila su 5 153 pravomoćno razvedena braka. Statističari kažu, broj razvedenih brakova na 1 000 sklopljenih u 2020. iznosio je 339,1, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Dakle, jednostavnim rječnikom rečeno, svaki treći hrvatski brak završi neslavno, kod suca u brakorazvodnoj parnici.

Da je Hrvatska doista različita po kulturi i navikama stanovništva najbolje svjedoči podatak iz Like. Tako su sklopljena 162 braka, a razvela su se samo 42 para.

Ni u BBŽ nema sličnosti: u Bjelovaru su se na 142 sklopljena braka rastala 62 para, a u Čazmi na 33 braka dolazi samo jedna rastava. Tako ispada da je Bjelovar ipak grad kafića, frizeraja i – rastavljenih.

Stručnjaci kao najčešće razloge za razvode navode dileme i nerazumijevanje: biti u pravu ili biti u miru, financije u braku, svekrva/punica, preljub, bračni stres, kako u braku imati slobodu… Malo pomalo odnos koji je bio temeljen na ljubavi, nježnosti i poštovanju, pretvori se u odnos pun kritiziranja, međusobnog optuživanja i prigovaranja.

Socijalna radnica i psihoterapeutkinja Karmen Kmetović Prkačin koja je objavila Vodič za razvod braka dala je jedan savjet ženama (posredno i muškarcima) pod naslovom „kraljica ili prasica“: kada se prema svom muškarcu ponašate kao prema kralju, vi ste tada kraljice, a ako se prema njemu ponašate kao prema prascu, tada ste prasice! Time misli na sljedeće – kada ste usmjereni na to da svog partnera gledate s ljubavlju, poštovanjem i divljenjem, tada iz vas proizlaze pozitivne i lijepe emocije. Vi se radujete, sretni ste i lijepo se osjećate. Sebi priznajete da ste napravili dobar izbor jer pored sebe imate kralja/kraljicu. Isto tako, kada se odlučite ponašati prema svom partneru kao prema prascu, fokusirajući se na one stvari koje kod njega ne valjaju, koje vam smetaju, koje biste mijenjali, u sebi proizvodite negativne emocije zbog kojih se osjećate jadno i nesretno.

Iako su brojke porazne, dva bračna para iz Predavca (na slici) s ponosom mogu reći da ljubav ipak preskače sve prepreke. Naime, ove je godine bračni par Erdelja (Marija i Stjepan) proslavio zlatni pir, 50. godišnjicu braka dok je bračni par Lovrić (Dragica i Josip) proslavio čak 65. godišnjicu braka.

– Za dugovječnu ljubav tajna je uzajamno razumijevanje i poštovanje jedno prema drugome. Mislim da sam tom rečenicom sve rekao – kratko i jasno poručio je Stjepan Erdelja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!