Stručnjakinja za knjige savjetuje uz koje naslove da predahnete ovih dana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Odmor uz knjigu za mnoge je još uvijek – najbolji odmor! Iako većina zaposlenih ljudi danas nema puno vremena za čitanje, istinski ljubitelji pisane riječi uvijek za to pronađu bar malo vremena. A u sezoni godišnjih odmora i malo više vremena.

Svi su ponekad našli u situaciji da ne znaju što kupiti ili posuditi u knjižnici pa smo za takve, neodlučne čitače, potražili pomoć od Adela Mihoković iz knjižare Knjigica, koja se smjestila u ulici Ivana viteza Trnskog 1 u Bjelovaru. Adela nam je dala preporuku za tri knjige koje obavezno valja pročitati ovo ljeto.

-Prva preporuka bila bi ‘Špalir za raj’ naše Marijane Dragičević, bjelovarske autorice, a ovo je njezin drugi roman. Ovo je punk krimić. Okosnica radnje je ubojstvo ravnatelja muzeja. Poglavlja knjige su nazvana prema stihovima pjesama bjelovarskog benda ‘Petar punk’, to je specifično djelo, jer dolazi do simbioze književnosti i glazbe. Pokazala je još jednom da to dvoje ide zajedno – kaže Adela.

Osim toga, Adela u rukavu ima i jedan odličan triler.

-Tu je i Heather Chavez i knjiga ‘Čuvaj se dobrih djela’, jedan izvrstan psihološki triler. Jedne noći Casey ugleda muškarca i ženu koji se svađaju i staje da pomogne toj ženi u nevolji. No, nepoznati muškarac joj zaprijeti i nestaje. Sljedeće večeri nestaje Caseyin suprug i tu počinje igra mačke i miša, ništa više nije onako kako se čini. Za ovaj roman je i sam Lee Child rekao da ga nikako ne smijete propustiti – otkriva naša sugovornica.

Tu je i nešto što se dugo čekalo.

-Svi znamo za Miljenka Smoju, za Malo i Velo misto, za Hajduk, Dalmaciju i Split. Upravo o tome Smoje piše u knjizi koja je nastala 1971. godine, a radi se o knjizi ‘Hajdučka legenda’. Piše o toj bezuvjetnoj ljubavi i vezanosti za splitsku i hajdučku tradiciju – kaže Adela.

Navela je i četvrtu preporuku, onu dodatnu, koja je namijenjena djeci.

-Preporučila bih Nogometnu enciklopediju, gdje mogu saznati gdje i kako je nastao nogomet, kako je Messi završio u Barci, kako je Pele dobio nadimak i još mnogo toga – zaključuje Adela.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!