Nagrađeni najbolji pjesnici na manifestaciji Stijeg slobode

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na Kninskoj tvrđavi u čast Danu pobjede, Danu domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja 3. kolovoza 2021. održan je bogat program manifestacije Stijeg slobode na kojem su uz natjecatelje sudjelovali i pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike iz cijeloga svijeta, kojima je to bio dvadeset prvi susret unatoč što mnogi nisu uspjeli doći iz prekooceanskih zemalja zbog pandemije.
Na početku programa uz organizatore Nikolu Šimića Tonina i Antu Nadomira Tadića Šutru, koji je ujedno prepoznatljivim i zanimljivim moderiranjem programa predstavio sve sudionike, sudionicima se kratko obratio i Mato Čurak. Među brojnom publikom pozdravljeni su predsjednik udruge 1. hrvatski redarstvenik Šibenesko-kninske županije Tomislav Čolak, zamjenik načelnika Općine Kistanje, iz redova hrvatskoga naroda, Roko Antić, ravnatelj OŠ “Dr. Franjo Tuđman” Knin Silvijo Norac – Kljajo, bivši zamjenik župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević, te dugogodišnji predsjednik “Kninfesta” Jure Zečević, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku Andrija Stojić i predsjednik udruge Lučonoše Ante Duvnjak.

Mato Ćurak

Na početku programa dodijeljena je nagrada Stijeg slobode – Stina pradidova za književni doprinos i doprinos manifestaciji pjesniku Peji Šimiću i Muzeju grada Knina – Kinska tvrđava, te u uvodnom djelu nastupio je pjesnik Ante Sikirić.
Odabrane pjesme za pjesničku manifestaciju Domoljubne poezije govorili su pjesnici Mate Buljubašić, Ilija Protuđer, Fra Miljenko Stojić, Sandra Vukušić, Bartulović Danica, Marlon Macanović i Dragica Križanac. Od 117 na natječaj prispjelih pjesama odabrano je njih 13 od kojih su u daljnje natjecanje ušli samo oni pristigli na manifestaciju.
Pjesnici Hrvatske izvandomovinske lirike koji su nastupili kao gosti manifestacije u drugom djelu programa su: Ivanka Sabolić Rukavina (Kent, Ohio, SAD), Nadica La Rosa (Kopenhagen, Danska), Suzana Tkalčić (Los Angelos, SAD), Ana Petrović (Beč, Austrija), Pero Rotim (Innsbruck, Austrija) te Neda Rosandić Šarić (Ohio, SAD) koja je tom prigodom predstavila novu knjigu Domovina iznad svega, moj otac Mime Rosandić. Pjesnike HIL-a predstavila je književnica Anita Martinac koja je tom prigodom krasnoslovila i svoju pjesmu Vojnik u srcu prvonagrađenu na istoj manifestaciji 2015.
U nastavku programa Branko Čulo predstavio je knjigu akademika Josipa Pečarića. Slobodan Lang, te je među gostima nastupila i Maja Tomas dok je povjerenstvo prebrojavalo glasove.
Nagradu i priznanje za najbolju domoljubnu pjesmu na manifestaciji Stijeg slobode za 2021. godinu ponio je književnik fra Miljenko Stojić, drugonagrađeni je Ilija Protuđer a treća nagrada pripala je Sandri Vukušić, dok je nagradu za najbolju interpretaciju dobila Danica Bartulović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!