‘Sve predstave na festivalu su super, no ima jedna koju nikako ne smijete propustiti! A nije moja…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dugo očekivani BOK fest večeras otvara predstava Ivana Ožegovića „Njemački za početnike“. Iako u predstavi ne glumi, ‘samo’ ju je napisao i režirao, Ožegović priznaje kako ga, kao i svaki put prije nastupa pred svojom, bjelovarskom publikom, ‘pere’ trema.

-Da, trema me drži par dana prije svakog nastupa u Bjelovaru. Bjelovarska publika meni je ponajdraža, ima tu mojih prijatelja, članova obitelji pa se onda oni, ako je predstava dobra, smiju malo jače. I inače volim taj naš Dom kulture, Bjelovarsko kazalište, to su prostori u kojima stasao. Kad sam otišao na faks, dugo me nije bilo i onda, kad se vratio ovamo glumiti, bilo je baš posebno. Tako je i ostalo. Znam da sad zvučim previše nostalgično i sentimentalno, ali meni je Bjelovar baš poseban i volio bih imate praizvedbe svih svojih predstava u Bjelovaru – priča nam Ožegović.

Njegova nova predstava, s kojom nakon BOK-a putuje na Festival glumca, priča je o petero ljudi neobičnih karaktera koji dođu na tečaj njemačkog. Riječ je o komediji koja propitkuje malo ozbiljnije teme, kao što je odlazak mladih iz zemlje.

-U toj sam predstavi malo ambicioznije radio režijski kod, ima taj jedan neobičan scenski pokret, odnosno, glumci stoje kad nemaju svoju rečenicu, u svojevrsnom su ‘freezeu’. To je iziskivalo puno proba, ali mislim da se isplatilo jer smo dobili jedan novi kazališni jezik. Meni osobno je problem kod art predstava što žele biti pesimistične i depresivne, a ja nekako volim raditi komedije, i to malo zahtjevnije komedije – kaže Ožegović.

Njegova predstava tek je jedan ‘bombončić’ u nizu ovogodišnjeg BOK-a. Sve predstave imaju sjajne kritike, a Ožegović otkriva da i sam ima nekoliko favorita. To je, među ostalima, dramski prvijenac Mire Furlan ‘Dok nas smrt ne rastavi’ koji je režirao legendarni Miki Manojlović, koji prvi put dolazi na BOK. Tu je i Zijah Sokolović sa svojom predstavom ‘Medvjed’ koja je dobila nagradu za režiju na festivalu u Moskvi, potom ‘Kabanica’ HNK Zadar koja je bila nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta. Nadalje, Ožegović hvali ‘Gospođicu Juliju’, predstavu vinkovačkog Gradskog kazališta, a tu je i sarajevsko Narodno pozorište s predstavom ‘O medvjedima i ljudima’. Upravo je to posljednja predstava koju je režirao prerano preminuli Saša Anočić.

-Anočić je bio jedan od najvećih hrvatskih kazališnih redatelja. U utorak, 14. rujna, u Domu kulture održat će se ‘Konglomeracija o Saši Anočiću’ u sklopu koje će glumci iz Exita izvoditi dijelove iz njegovih različitih predstava. To će biti sjajno i zaista bih svima preporučio da dođu i pogledaju tu izvedbu. Bio bih tužan da Bjelovarčani to propuste. Baš je ta večer moj osobni favorit na ovogodišnjem BOK-u – kaže Ožegović.

Za razliku od mnogih glumaca koji su se posljednjih mjeseci žalili da zbog pandemije nemaju puno posla, Ožegović je uspio popuniti vrijeme. Uskoro bi svjetlo dana trebala ugledati druga sezone serije ‘Nestali’ u kojoj glumi uz još trojicu Bjelovarčana, braću Navojec i Alana Katića. Glumio je i u filmu ‘Divljaci’ mladog redatelja Daria Lonjaka, manju ulogu odradio je i u novoj Netflixovoj seriji ‘Plemena Europe’, igra u predstavi ‘Hanibal podzemni’ na Festivalu glumca, a okušao se i u režiranju spotova.

-Kad je krenula korona, moj stari je htio malo više raditi u vrtu, a kako se meni nije previše kopalo u Ivanskoj, ja sam odlučio ići okolo i snimati – šali se mladi glumac. Otkriva kako mu ideja za nove, vlastite projekte ne nedostaje.

-Trenutno imam ideju za jedan kratki film, za jednu predstavu, ali poznavajući sebe, treba me netko ispljuskati da završim te projekte. Bilo bi super da se mogu zatvoriti u Ivansku, dovesti tamo ljude, da nema nekih događaja okolo, da mogu završiti sve to – kaže Ožegović.

A upravo bi rodna Ivanska trebala biti u središtu projekta koji će jednoga dana, kaže Ožegović, biti njegovo životno djelo.

-To je priča u kojoj sam spojio svoje dvije strasti, rukomet, koji sam igrao kao klinac, i glumu, te odlazak u grad. Ja sam odrastao na relaciji Ivanska-Bjelovar, ali tek kada sam otišao u Zagreb shvatio sam što znači otići u grad u kojem ne poznaješ svakoga. Recimo, u Bjelovaru sjednem u kafić i svake dvije minute prođe netko poznat, tu se osjećam kao u svojoj obitelji. U Zagrebu nemate taj osjećaj, tamo ste sami. Upravo taj problem u filmu, također komediji, tematiziram kroz priču o Ivanskoj, odnosno čovjeku koji se nakon dužeg izbivanja vrati u Ivansku. Riječ je, inače o vrlo skupom projektu, pa ako se nekom sviđa ideja, a ima 1,2 milijuna kuna viška, neka se slobodno javi – šali se naš sugovornik.

Fotografija: Štefan Brajković


PODIJELI S PRIJATELJIMA!