Poznati strani i domaći klasici na gitari

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Hrvatski gitarski kvartet u subotu, 9. listopada, u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18, u 19 sati održat će besplatan koncert „Invierno Porteño – Ususret zimi“ na kojem će izvesti djela Vivaldija, Piazzolle, Prokofjeva, Boccherinija, ali i hrvatskih skladatelja Viktorije Čop i Gordana Tudora.

Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić vrhunski su glazbenici koji su prvi zajednički koncert održali 2016. godine, nakon čega su se na više koncertnih turneja predstavili publici u Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj. Za koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2017. godine, nagrađeni su nagradom Orlando (nagrada HRT-a za najbolji koncert), a 2020. godine izdali su, zajedno s još četvero kolega gitarista (Morana Pešutić, Pedro Riberio Rodrigues, Tomislav Vukšić i Krešimir Bedek) album „Guitarrismo“. Album je  nominiran za nagradu Porin u dvije kategorije. Pored komornog programa, dua, tria i kvarteta, Hrvatski gitarski kvartet je nastupao s Zagrebačkim solistima i Varaždinskim komornim orkestrom.

Na koncertu „Invierno Porteño – Ususret zimi“ u Centru za kulturu i informacije Maksimir, zagrebačkoj će publici predstaviti raznovrstan program koji uključuje djela velikana klasične glazbe poput Vivaldija, Boccherinija i Sergeja Prokofjeva, ali i djela Astora Piazzolle, Georgea Gershwina te hrvatskih skladatelja Gordana Tudora i Viktorije Čop.

„Svaki koncert bi trebao biti jedna priča koja ima svoj početak, razvojni dio, vrhunac i kraj (po mogućnosti sretan, ali ne nužno. Vođeni tom idejom odabiremo skladbe i kreiramo program)“, poručio je Tvrtko Sarić te istaknuo kako prilikom odabira program značajno mjesto daju upravo domaćim skladateljima.

Hrvatski gitarski kvartet trenutno u Centru za kulturu i informacije Maksimir snima i svoj novi nosač zvuka na kojem će se naći skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja: Anđelka Klobučara, Viktorije Čop, Miroslava Miletića, Gordana Tudora, Ive Josipovića i Zorana Juranića.

„Posebnost je i činjenica što niti jedna od tih skladbi dosad nije snimljena“, naglašava Maroje Brčić dok Zoran Dukić najavljuje i skorašnju turneju po Hrvatskoj te koncerte u inozemstvu.

„Umjetnici su se zaželjeli publike najmanje onoliko koliko se publika zaželjela slušanja koncerata uživo. Tokom puno godina pripreme koliko je potrebno za postići virtuoznost, naš najbolji saveznik, a čak bih se usudio reći suigrač je publika. Samo uz pomoć pozornog slušatelja je moguće postići izvanredne momente u izvedbi jedne tako posebne glazbe kakva je ono što zovemo klasičnom glazbom”, zaključuje Petrit Çeku.

Ulaz je slobodan uz obavezno predočenje COVID potvrde.

Rezervirajte svoje mjesto na e-mail: davor.ivanov83@gmail.com


PODIJELI S PRIJATELJIMA!