Kazališni festival završava ‘Konglomeracijom’ u čast Saši Anočiću

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – 18. BOK Fest, koji je prije tri tjedna prekinut zbog bolesti glumaca u nekim predstavama, ovoga vikenda se nastavlja i donosi veliku završnicu. Naime, nakon deset odigranih predstava, preostale su još dvije.

Prva na rasporedu, u petak u 20 sati u Domu kulture,  je predstava Radionice integracije i Jugoslovenskog dramskog pozorišta ‘Mira Furlan: Dok nas smrt ne rastavi’. Predstavu je režirao Miki Manojlović, a glume Anita Mančić, Jasna Đuričić, Miki Manojlović i Jovana Gavrilović

-Dramski prvijenac Mire Furlan “Dok nas smrt ne razdvoji” je napisana tako da su rečenice lake za izgovor, radnja moguća, a dijalozi prilijepljeni uz situacije. Sve je jasno. Mira Furlan ispisala je samo mrvicu preuzetnu obiteljsku dramu, s dvije teško bolesne, nepokretne žene, majkom i njezinom usvojenom kćerkom, zatim tu su unuka i pater familias koji o njima skrbi. Glumci ovaj kazališni komad igraju na hrvatskom jeziku, na kojem je napisan, a za jezik i scenski govor pobrinuo se naš domaći Bjelovarac Bogdan Diklić, još jedan slavni glumac ovdje na zadatku u malo drukčijoj ulozi – poručuju iz Centra za kulturu i cjeloživotno učenje, koji je organizator BOK-a.

Posljednja predstava  ovogodišnjeg BOK Festa održat će se u nedjelju, 17. listopada, u 20 sati u Domu kulture. Riječ je o izboru iz autorskih predstava Saše Anočića nazvanom ‘Konglomeracija’ koju izvode glumci Teatra Exit. Više o predstavi otkrila nam je Pavlica Bajsić Brazzoduro, dramaturginja iz Exita.

-Konglomeracija je izraz za nakupinu, koja može biti nakupina svega i svačega, a ovom slučaju se radi o izboru i o ulomcima iz predstava zapravo našeg kolege i prijatelja Saše, s kojim sam i ja imala sreću u nekoliko navrata surađivati. Imali smo potrebu okupiti u jednoj večeri barem ulomke iz tih predstava. Mnoge od njih više se ne izvode, a u nekima je igrao i sam Saša. Predstava je nastala iz potrebe. i kod nas i kod publike, da na neki način ostanemo blizu Saši – kaže Bajsić Brazzoduro, dodajući kako je prerana i iznenadno smrt poznatog redatelje njegove kolege ostavila u šoku.

-Umjesto komemoracije i nekakvih komemorativnih događaja, odlučili smo Sašu slaviti njegovim djelom i njegovim specifičnim humorom kojeg mi ovako interno među sobom nazivamo Anočićevštinom, tako da mislimo da bi on bio jako zadovoljan s time. Doći ćemo u Bjelovar sa ulomcima iz predstava Kauboji, Lojtrica, nešto malo iz Samo bog zna i sa songovima iz predstava, također ulomcima iz predstava Gospodin Nobody. To je jedan ansambl skupljen iz nekoliko predstava, iz nekoliko kazališta, stvarno jedna jedinstvena prilika da taj ansanbl zaigra zajedno ponovno na sceni u spomen na našeg Sašu. Pa evo pozivam sve Bjelovarčane i Bjelovarčanke, tu divnu kazališnu publiku koja uživa u BOK Festivalu da dođe zapljeskati Saši Anočiću još jednom, da se dođe veseliti, da se dođe smijati, da dođu uživati u genijalnom nastupu genijalnih glumaca i muzičara – poručuje naša sugovornica.

Kažu da predstava živi dok se zadnji čovjek u publici sjeća barem nečega iz nje. Ovom večeri želimo produžiti život uspomenom na Sašu Anočića, poručuju iz CUK-a Bjelovar, dodajući kako je prihod od spomenute predstave namijenjen obitelji Anočić.

Ranije kupljene ulaznice za obje predstave i dalje vrijede, a ako još netko želi doći na jednu od ovih predstava može ih kupiti na privremenoj lokaciji Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar (P. Preradovića 2/3 u Bjelovaru, iznad poslovnica Erste banke, bivša Bjelovarčanka) od 9 do 19 sati, a sat vremena prije predstave u Domu kulture.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!