U bjelovarskom muzeju postavljena izložba akademika Igora Rončevića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na otvorenju izložbe ‘Zlato i srebro Zadra’ akademika Igora Rončevića, ravnatelj Muzeja Milan Pavlović istaknuo je kako Rončević pripada na sam vrh hrvatskog kolorističkog slikarstva, dok je autor izložbe Milan Bešlić naglasio kako mu je drago da u Bjelovaru može predstaviti jednog od najistaknutijih suvremenih hrvatskih kolorista.

– Po Hrvatskoj predstavljati autora od takve važnosti, u sredinama koje nisu imale prilike upoznati pobliže njegovo djelo, osobno držim stvarnom potrebom za hrvatsku kulturu kako bi se u gradskim prostorima, urbanim i kulturnim sredinama Hrvatske, komunikacijskim kanalima kao što je medij izložbe upoznavali autori – rekao je Bešlić dodavši kako je Rončević među rijetkim hrvatskim umjetnicima čije je djelo referentan izvor i na svjetskoj sceni. Izložba ‘Zlato i srebro Zadra’ prošlog je mjeseca bila postavljena u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a nakon Bjelovara seli u Mostar.

Profesor akademik Igor Rončević poručio je da njegove slike mogu biti slikarski frazemi, a neobičan naziv izložbe pojasnio je sljedećim riječima.

– Kolekcija Zlato i srebro Zadra nalazi se u benediktinskom samostanu i ona predstavlja vrhunac hrvatske umjetnosti u tom trenutku, a taj proces je stao dolaskom Turaka. Neki teoretičari umjetnosti, pa i pisci religioznih spisa tvrde da i sama umjetnost ima jednu svoju religioznu notu, da svaka uspješna, dobra, aktivna slika ima i svoju religioznu komponentu. A da se vratimo na naziv. Baleti i opere mogu imati taj naziv i ne bismo se čudili, pa to ime onda može uzeti i jedan slikarski opus, što je doduše neobično, ali imamo i to – naveo je. Pohvalio se Rončević svojim studentom iz Rovišća, Mariom Brakuzom čiji je diplomski rad bio proglašen jednim od pet najboljih diplomskih radova te godine u Europi te bio izlagan po centrima u Europi od Češke do Švicarske.

Pročelnica upravnog odjela za kulturu Grada Bjelovara, Jasna Grgić Škaurin pozvala je sve Bjelovarčane da dođu u Gradski muzej te pogledaju izložbu koja će biti postavljena do 30. studenog, uz poštivanje epidemioloških mjera. Akademik Rončević primio je usput pozdrave načelnika Velike Pisanice Fredija Palija te je pozvan na sljedeće Dane Ede Murtića.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!