Ivan Vinković prezentira svoje neprocjenjivo bilogorsko blago

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu projekta Kulturnjak Udruge Impress, idući tjedan održavaju se online radionice Svi mi vele da sam z Bilogore” koje će voditi Ivan Vinković. On se od rane mladosti bavi proučavanjem i istraživanjem tradicijske kulture. Vlasnik je iznimne zbirke tradicijskoga tekstilnog rukotvorstva u kojoj uz odjevne ima i uporabne predmete. Zbirka broji više od 2000 eksponata, a veliki dio njih polaznici će imati prilike vidjeti na radionici.

Najveći dio Ivanove zbirke zauzima tekstil bilogorskoga kraja, a manji broj zauzimaju predmeti iz Podravine, Slavonije, Pokuplja i Križevačkoga prigorja. Najviše pozornosti posvetio je skupljanju dupljanog ruha; koperti, ručnika, stoljnjaka, fertuna, rubači, oplećaka, pocuknjenki…

Dupljanje je najkarakterističniji rad za bilogorski kraj. Prilikom tkanja, niti osnove se omataju i tako se dobivaju deblje niti osnove koje čine štapić, a dok se osnovom dobiva određeni uzorak – mustra; list, ruža, geometrijski motivi.

Razlikujemo dva tipa dupljanja, na stariji i noviji prebor i svaki taj tip ima dva podtipa, no možemo reći da je dupljanje na stariji prebor većinom geometrijskog uzorka, a kod dupljanja na noviji prebor su cvjetni uzorci – naglašava Vinković.

Osim u bilogorskom kraju, dupljanje je rašireno i po drugim, nama susjednim krajevima Bilogore, ali nije toliko zastupljeno. Kako je to rad koji se danas gotovo i ne radi, većina narodnih nošnji u Ivanovoj zbirci je upravo dupljana ili kako još kažu u nekim selima, šupljana. Narodne nošnje koje Ivan prezentira i skuplja su najčešće iz zapadnog dijela Bilogore – to su sela od Bjelovara u pravcu Vrbovca. Cijeli taj dio ima drukčiji način odijevanja nego što je to u drugom dijelu Bilogore.

Tako se u njegovoj zbirci mogu pronaći oni najstariji tipovi dupljanih nošnji, sa starijim preborom i geometrijskim, skromnijim motivima, do onih na noviji prebor, vrlo bogato ukrašenih cvjetnim motivima koji se odijevaju u kombinaciji s kupovnim materijalima od kojih su šivani fertuni, bluze, tušlini…

Sve to ruho potrebno je dobro pohraniti u ormarima i škrinjama koje su dobro obnovljene i sigurne za čuvanje vrijednog ruha, a o sakupljanju i pronalasku neprocjenjivog blaga po selima govorit će na drugoj radionici.

O VODITELJU

Ivan Vinković mladić je iz Bjelovara koji se po svojem hobiju i svojom ljubavi prema tradicijskom tekstilnom rukotvorstvu uvelike razlikuje od svojih vršnjaka. Oduvijek su ga privlačile starine, ponajviše tekstil, ali i svakodnevni uporabni predmeti koji su se koristili u domaćinstvu. Od najranije dobi bio je član folklorne skupine; najprije u HORKUD-u Golub iz Bjelovara, gdje kasnije prelazi u odraslu sekciju, a zatim postaje član KUU Ivan vitez Trnski iz Nove Rače.

Uz bavljenja folklorom, unutar folklornih grupa, prikuplja i izrađuje tekstilne predmete bilogorskoga kraja.  Prvo su to bili ručnici, koperte, jastučnice, a kasnije dijelovi i kompleti narodnih nošnji. Kako je vrijeme prolazilo, tako je svoju vještinu šivanja usavršavao i osvajao nagrade za novoizrađene narodne nošnje na razini Hrvatske na manifestaciji „Obnavljamo baštinu“.

Prije šest godina pozvan je u Križevce u KUD Prigorje na mjesto voditelja. Na toj funkciji je i danas, a odlična suradnja članova društva i njega rezultira županijskim priznanjima i plasiranju folklorne, pjevačke i tamburaške sekcije na državnim susretima izvornoga folklora.

U suradnji s KUD-om, izdana je knjiga „Narodne nošnje Križevačkoga prigorja“, a autor cjelokupnoga teksta je Ivan Vinković. Iako većinski dio zbirke zauzimaju bilogorske narodne nošnje, posjeduje i nošnje Križevačkoga prigorja te ponešto podravskih kompleta.

Besplatna online radionica održat će se utorak i četvrtak,

  1. i 25. 11. 2021. u 10 sati na Zoom platformi

za polaznike 54+

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca

https://forms.office.com/r/F7uVJ34wv1


PODIJELI S PRIJATELJIMA!