Zbog ljubavi prema životinjama, Željka je s obitelji ‘pobjegla’ na selo i pokreće sjajnu sportsku priču

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Daruvarčanka Željka Dobraš i njezina obitelj prije nekoliko godina svoju stalnu adresu u gradu, zamijenili su adresom u Batinjanima, selu nedaleko od Daruvara. Koliko god se ovaj korak činio nepopularnim, Željka i njena obitelj razmišljaju drukčije. Tako je staro i napušteno seosko imanje dobilo nove vlasnike, a domaćinstvo je pojačano novim stanarima.

-Pored pasa, mačaka, kokica nesilica, zečeva, najvažnije mjesto na našem imanju zauzimaju konji. Tako je moja velika, još dječja ljubav prema svim životinjama, a posebice prema konjima, dobila novu razinu – priča nam Željka koja tu ljubav, ali i brigu prema konjima prenosi i na svoju djecu, Isu (10) i Neu (9) koje aktivno pomažu u svemu. A posla ima dosta.

-Kada voliš konje, voliš i sve ostalo što uz to ide.  Primjerice, radni dan započinje u 5.15 sati jer osim pet hektara zemlje koju obrađujemo, tu je i redovan posao – kaže naša sugovornica koja je po zanimanju medicinska sestra te radi u stomatološkoj ordinaciji u Končanici. Djevojčice pohađaju školu u Daruvaru pa je dnevni raspored je zahtjevan i stoga je dobra organizacija, kao i podrška obitelji, itekako potrebna.

Trenutačna preokupacija ove četveročlane obitelji je osnivanje konjičkog kluba, čija se dozvola očekuje ovih dana.

-Unutar kluba okupljat će se i veliki i mali, odnosno svi oni koji vole aktivnosti na otvorenom i naravno konje. A da interesa ne nedostaje vidjelo se na prošlom Božićnom sajmu, kada se naša ponica Vilma ponosno i vrlo zaposleno prešetavala daruvarskim trgom – kaže Željka.

Osim učenja početničkog i naprednog jahanja, u klubu će se organizirati i terensko jahanje, radionice za djecu, a u planu je i terapijsko jahanje.

Financiranje je uvijek posebna i malo teža priča. Sve do sada odrađeno financirano je iz vlastitog budžeta, a nastavak, konkretno izgradnja zatvorenog jahališta, trebala bi biti financirana iz projekata.

Iako je jahanje relativno skup sport, ne treba zaboraviti kako ono donosi mnogobrojne prednosti. Ono povoljno djeluje na motoričke sposobnosti, kao i na koordinaciju pokreta, utječe na pravilan razvoj kralježnice te razvija sposobnost emocionalnih i socijalnih vještina. (vb)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!