Na Lovrakovim danima kulture doznat ćemo koji je roman najbolji, a tko najbolji pisac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKI GRĐEVAC – Općina Veliki Grđevac ponovno organizira najdražu manifestaciju na svom području. Riječ je o Lovrakovim danima kulture o kojima više zna načelnik Tomislav Pavlečić.

– 31. svibnja počinju Lovrakovi dani kulture. Sve počinje Družbom Pere Kvržice, iza toga slijede kazališne predstave, a potom i središnja manifestacija gdje se odabire najbolji roman i pisac. Dan Općine planiramo za 3. lipnja kad će se održati svečana sjednica. 4. lipnja bit će sajam kreativnosti u Lovrakovom centru, tamo ćemo imati razne predstave, a bit će i nekih noviteta te kulinarskih pripravaka gdje će naše udruge pripremati gulaše i druge specijalitete, a sve to ćemo podijeliti posjetiteljima – navodi.

Ravnateljica Osnovne škole Mato Lovrak Veliki Grđevac, Marina Balen opširnije je predstavila program.

– 35. Lovrakovi dani kulture održat će se od 31. svibnja do 4. lipnja. Prvi dan započinjemo s već tradicionalnim igrama Družbe Pere Kvržice u kojima sudjeluje sedam ekipa. Pet ekipa je iz Bjelovarsko-bilogorske županije, jedna ekipa iz Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina, a jedna iz škole Bužak iz Mađarske. U utorak će na igrama sudjelovati Sparte i Argonauti i predstaviti svoja veslačka dostignuća – otkriva. Dan kasnije posjetitelji će moći uživati u dvije kazališne predstave.

– Ujutro će za učenike biti predstava kazališta Prijatelj “Basne za nas danas”, a u večernjem terminu predstava ladislavskog kazališta Dangube “Em je doš’o, em bi o’šo”. Taj dan smo pripremili i predstavljanje časopisa Mlinovi kojeg izdaje Zavičajni klub Mato Lovrak iz Zagreba – napominje. Četvrtak je rezerviran za središnju manifestaciju Lovrakovih dana kulture.

– Organiziran je kulturni program i dodjela nagrade Mato Lovrak za najbolji dječji roman, zatim predstavljanje zbornika radova Darovi djetinjstva koji je rezultat svih pristiglih radova na natječaj za najbolje literarne, novinarske i likovne ostvaraje na temu djetinjstvo. Za nagrađene učenike planira se govorna radionica koju će voditi HRT-ov novinar Tomislav Baran. Moram istaknuti da je ove godine pristiglo izuzetno puno romana, njih 20. Povjerenstvo je odabralo nagrađeni roman, a dobitnicu ili dobitnika ćemo predstaviti u četvrtak – ističe.

U petak neće biti programa jer se održava svečana sjednica u povodu Dana općine Veliki Grđevac, no manifestacija se nastavlja u subotu.

– U Centru Mato Lovrak očekuje nas sajam kreativnosti, tu smo pripremili bogat kulturni program u kojem sudjeluje zbor škole, tamburaški sastav Nemir, Poanta priče, folklorna skupina iz Grubišnog Polja, mažoretkinje Grada Grubišnog Polja, udruga žena Hrvatsko srce i Matica umirovljenika. Pripremili smo radionice oslikavanja lica, reviju etno nakita i frizura. Etno nakit nam je ustupila gospođa Brankica Janči, a etno kolekciju nam je pripremila krojačica iz Bjelovara Božica Marković. Reviju će nositi učiteljice iz naše škole – napominje.

Manifestacija ove godine ima i humanitarni karakter, naglašava ravnateljica.

– U subotu će se u 20 sati održati humanitarni koncert pjevačkog sastava Dike uz koje će nastupiti Tamburaški sastav Nemir, Matica umirovljenika Općine Veliki Grđevac i udruga žena Hrvatsko srce. Sva prikupljena sredstva će se donirati Udruzi za autizam Bjelovar – naglašava.

Za kraj zahvaljuje svima koji već dugi niz godina podržavaju ovu manifestaciju i bez čije se pomoći Lovrakovi dani kulture ne bi mogli održati.

– Zahvalila ih se svim donatorima i sponzorima bez kojih se ova manifestacija ne bi mogla održati, a posebno zahvaljujem Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu kulture i medija, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Općini Veliki Grđevac. To su institucije koje nas prate već dugi niz godina i svake godine sudjeluju sa značajnim financijskim sredstvima. Uz to se moram posebno zahvaliti svim djelatnicima naše škole koji bez ikakve naknade marljivo tijekom cijele godine pripremaju ovu manifestaciju – zaključuje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!