Vršenje žita na starinski način na 80 godina starom stroju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – U prošlost su se vratili u Staroj Ploščici u kojoj su na Ploščićkom mašinanju 16. put prikazali kako se nekada vršilo žito. Ponosno su izložili sve brižno sačuvane dijelove starine.

-Tu su dreševi, vršilice sa svom pripadajućom opremom. Sudjeluje i velik broj konjanika s konjskim zapregama, a tu su i ljudi u narodnim nošnjama – kaže predsjednica udruge Ploščićko mašinanje Višnja Dreta.

No, nije se samo šetalo i gledalo već su se i zasukali rukavi i pokazalo se kako se nekada vršilo žito i to na 80 godina starom stroju. Prošlo se kroz cijeli nimalo lak proces.

-Mašinanje, znači vršidba žita na dreš i sve ostalo što je vezano uz to: pljeva, slama, trijer, pšenica se prije kroz to propušta, važe se žito – opisuje proces Dreta.

Trajalo je takvo mašinanje od tri ujutro do kasno u noć i tako danima kako bi se odradilo ono za što danas s modernom mehanizacijom trebaju tek minute. No, bilo je nekada unatoč tome više vremena za druženje zbog čega u Staroj Ploščici i ne daju da to padne u zaborav.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!