[FOTO] Otvorena izložba Dalie Katavić u galeriji Cloverfield u Zagrebu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Izložbu Dalie Katavić pred većim brojem okupljenih ljubitelja umjetnosti je otvorio predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Tomislav Buntak koji je u svom obraćanju naglasio kako su se ukrasni predmeti od prahistorije koristili i kako su bili lišeni funkcionalnosti i služili ljudima kao ures pojedinih dijelova tijela. Dalijinu kreativnu snagu smatra poticajnom za pristup nakitu kao svojevrsnom predmetu umjetničkog obrta koji se danas, nažalost, sve manje može vidjeti u galerijskim prostorima.

Kustosica Anita Ruso Brečić pojasnila je kako je svaki komad unikatan i nerijetko rađen za određenu osobu. Nije stoga neobično što neke od njih promatrao kao misterij koji ne možemo dokučiti. S druge strane, određene forme lako poistovjećujemo s univerzalnim porukama i „čitamo“ ih s lakoćom. Upravo zato svakom komadu treba pristupiti individualno. Umjesto da se izloženi nakit gleda kao određeni niz predmeta u vitrini potrebno je svaki sagledati u kontekstu njegova nastajanja.

Danas prevladava minimalizam u detaljima ali i kao sveobuhvatna životna filozofija. Dalijina živost i energija učahureni su u svaki komada nakita. Iz njega izbijaju potvrđujući kreativnu snagu autorice u čijim rukama sve pršti od originalnih i jedinstvenih kombinacija formi čime ona uspješno prkosi donekle nametnutom minimalizmu i sterilnosti.

Umjetnički nakit koji je izradila Dalia Katavić se može razgledati u tematski postavljenim staklenim vitrinama uz koje je postavljen i multimedijalni sadržaj koji prikazuje proces nastajanja i vještinu izvedbe umjetnice. Kako umjetnica za svako pojedino ostvarenje napiše i prigodan tekst ili stih, isti su i dio izložbe te su neki od njih ispisani na zidovima galerije iz ruke umjetnice i ilustratorice Nikoline Žabčić. Ne treba zaboraviti spomenuti ni fotografkinju Karlu Matulinu koja je također dala svoj obol cijeloj priči.

“Osjećam se neizmjerno nadahnuto i ispunjeno kada tako, s vremena na vrijeme, sasvim neplanirano dođem u okruženje ljudi koji rade ono što vole, a njihov rad te ostavi bez daha. Bespotrebno je nabrajati sve ono lijepo što se veže uz autoričin rad, a i nju samu. Ovo je bila jedna od večeri koju ću pamtiti kao ozračje pozitivne energije te se istinski nadam da će ih s vremenom biti još više.”

Izložba je nastala u suradnji Dalie i galerije Cloverfield te ostaje otvorena do konca prosinca na adresi Pod zidom 12 u Zagrebu.

Tekst kustosice Anite Ruso Brečić

Sve pršti od živosti

Ključ za čitanje Dalijinih minijatura nije u nekom kompleksnom razotkrivanju skrivenih značenja već u jednostavnom uživanju u razigranom rukopisu umjetnice koji pršti od živosti.

Izrađivanje jedinstvenih komada nakita koji su nerijetko rađeni za određenu osobu umjetnica dovodi do neočekivanih preokreta. Promatrača oni znaju zbuniti ili iznenaditi pa često i nasmijati.

Umjesto prstena na prst se stavlja fino izrezbareni gramofon, romantični mostić ispod kojeg se cakli jezero ili se pak na prstu nosi retro umivaonik napunjen vodom. Oko vrata se stavlja mišolovka ili stomatološki instrumenti. Elegantan niz kamenje prekida se maslinovom granom ili privjeskom veslača koji se udobno sklupčao u svoju barku. U nekom drugom scenariju s lista vinove loze o niti visi pauk čije se lijepo oblikovano glatko tijelo priljubljuje uz prsa vlasnika ogrlice.

Simboliku Dalijinih radova ponekad nije niti potrebno tumačiti dok je u određenim slučajevima jasna samo vlasniku tog unikatnog komada. Osim toga, svaki komad nakita protagonist je određene priče koja može biti univerzalnog ili pojedinačnog karaktera.

Ponekad suptilna i nježna, a ponekad izravna i odlučna, umjetnica se očigledno igra ne zazirući pritom od najčudnovatijih rješenja. Dalia se ne ograničava na materijale tipične za izradu nakita. Dapače, u artbrutovskoj i informelskoj maniri okušava se u korištenju najrazličitijih materijala stvarajući tako posve nekonvencionalne forme kojima se svjesno i namjerno izmiče od standarda kako bi stvorila autentičan opus.

Neočekivanim kombinacijama motiva i materijala umjetnica pretače u svoje radove vlastitu radost i lakoću življenja koje se ogledaju u ludičkim zapletima i raspletima autoričinih narativa. Jedini je zadatak promatrača nositi ga s jednakom osebujnošću ili ga pak samo promatrati sa znatiželjom koja briše barijere prema upečatljivim i dojmljivim komadima Dalijina nakita.

Ovo je moja treća izložba, prva u Zagrebu. Suradnja sa sa ljudima “iz struke” od kojih sam puno naučila polučila je izložbu na koju sam posebno ponosna. Izloženi nakit dio je mojih novih i starijh radova, koji mogu donekle dočarati ono što radim i moju priču. Na dan otvaranja bio je veliki interes što me posebno veseli kao i to da će vrijeme trajanja izložbe biti do kraja godine – zaključila je Dalia Katavić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!