Kako održavati travnjak i vrt cijele godine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Travnjak i vrt male su oaze mira u kojima pronalazimo trenutke opuštanja nakon radnog dana. Mjesta su okupljanja obitelji, dječje igre, biljnog života, ali i mjesta povremenog rada, posebno kada je riječ o aktivnostima održavanja. Košnja trave, skladištenje vrtnih alata, vrtni namještaj, sadnja biljaka i briga o njima, neke su od stavki koje se nalaze na toj listi aktivnosti. No, uz ove jednostavne savjete vaš travnjak i vrt mogu biti uredni cijele godine uz samo malo truda!

Prednosti travnjaka i vrta

Kada svoju okućnicu odlučite pretvoriti u travnjak i vrt, donosite puno prednosti u vaš svakodnevni život kojih možda niti niste svjesni. Osim estetskog faktora, na ovom će vam potezu biti zahvalno i vaše raspoloženje, a i cjelokupni okoliš. Ovo su neke od prednosti travnjaka i vrta:

-Manje stresa: Rad na zemlji dokazano pridonosi manjoj razini stresa i anksioznosti te pomaže pri opuštanju. Umjesto gledanja u ekrane, uz travnjak i vrt svakodnevno imate priliku odabrati prirodu, sadnju i brigu o biljkama. Osim toga, to je i odlična tjelovježba!

-Proizvodnja kisika: Dok se vlasnici najčešće bave njihovom estetikom, travnjak i vrt znatno pridonose okolišu. U vašem se dvorištu nalaze brojne biljke koje proizvode kisik, a tako i vi pomažete ekologiji.

-Nutritivno bogate namirnice: U vašem se vrtu krije pravo bogatstvo! Sadnja vlastitog povrća i drugih biljaka, osim znatne uštede u kućanstvu, na vaš stol donosi zdrave i uvijek svježe namirnice.

-Veća vrijednost nekretnine: Travnjak i vrt produžetak su vašeg doma koji itekako pridonosi ukupnoj vrijednosti kuće. Ako dugoročno razmišljate o prodaji, svakako uložite vrijeme i trud u održavanje ovog dijela nekretnine. Potencijalni kupci osim estetike, u vašem dvorištu vide i mjesto za stvaranje novih uspomena.

Kosilica je najbolji prijatelj vašeg travnjaka i vrta

Travu je potrebno redovito kositi, od trenutka kad krene rasti. Podesite svoju kosilicu imajući na umu da je bolje da trava ostane nešto viša, nego da ju previše skratite. Preporuka je da ju nikada ne kratite dulje od jedne trećine trenutne visine. Preveliki rezovi u kratkom roku mogu rezultirati bolestima trave.

Pripazite da je kosilica dovoljno oštra kako bi rezovi biti efikasniji i svakih nekoliko tjedana promijenite smjer košnje. Drugačiji obrasci košnje rezultirat će zdravijom i uspravnom travom.

Travnjak i vrt vole vodu

U mjesecima kada nas krase sunčani dani i visoke temperature bez kišnog razdoblja, posebnu pažnju posvetite zalijevanju vrta i travnjaka. Umjesto vode iz priključka, za zalijevanje možete koristiti i kišnicu. Naravno, tome prethodi priprema, odnosno sakupljanje kišnice u spremniku.

Koliko često trebate zalijevati svoj vrt, ovisi o vrsti tla i vanjskim uvjetima. Za zalijevanje odaberite dio dana u kojem su blage temperature, kako bi voda stigla prodrijeti do korijena, bez da ispari pri visokim temperaturama.

Sadnja i briga o biljkama u travnjaku i vrtu

Bez ukrasnih i korisnih biljaka travnjak i vrt ne bi imali smisla. Ako ne znate odakle krenuti ni koje biljke odabrati, prvo napravite plan za svoj vrt. Izmjerite prostor koji ste odredili za sadnju te napravite popis povrća koje biste voljeli uzgajati. Biljke posadite izravno u gredice na zemlji ili odaberite velike posude za sadnju.

Ukrasne biljke poput raskošnih grmova i šarenog cvijeća vaš će travnjak i vrt pretvoriti u mjesto opuštanja i užitka. Biljke koje zbog vanjskih uvjeta planirate premještati, smjestite u tegle. Ovo praktično rješenje pogodno je i za biljke koje tako neće doživjeti preveliku promjenu. Postoje brojne biljke otporne na vanjske uvjete, pa za njih predvidite trajno mjesto u vašem dvorištu.

Održavajte travnjak i vrt urednim uz veća spremišta

Vrtna spremišta i kućice praktično su rješenje za skladištenje svih vrtnih alata, vrtnog namještaja i drugih većih stvari koje nisu primjerene za unutarnji prostor kuće, poput bicikala, dječjih igračaka predviđenih za dvorište… Sve vrtne alate možete lako organizirati i pospremiti u mjesecima kada ih rjeđe koristite.

Osim organizacije, vrtne kućice štite vaš alat i druge stvari od vremenskih neprilika. Uz funkcionalnost, odaberite spremišta koja se estetski uklapaju u vašu viziju travnjaka i vrta.

Travnjak i vrt dobivaju novu namjenu uz vrtni namještaj

Vaš travnjak i vrt pretvorit će se u dnevni boravak na otvorenom uz udoban vrtni namještaj. Vrtne stolice, stolovi, klupe i ležaljke stvorit će ugodan prostor za odmor za svakog člana obitelji. Vanjski tepisi, ljuljačke i mreže za ležanje detalji su koji će kreirati atmosferu u kojoj ćete se rado zadržati.

Namještaj predviđen za vanjske uvjete izrađen je od posebnih i otpornih materijala, poput aluminija, ratana ili pak plastike. Odaberite vrtni set koji će najbolje služiti vašim potrebama i imati karakteristike koje odgovaraju vremenskim uvjetima vašeg kraja.

Sve za travnjak i vrt pronađite u online trgovini vidaXL

Vaš travnjak i vrt bit će vam zahvalni kad posjetite vidaXL online trgovinu. Osim pribora i alata za vrtlarstvo i život na otvorenom, vidaXL nudi širok asortiman vrtnog namještaja. Najnoviji trendovi u svijetu namještaja i veliki izbor najboljih rješenja za dom čine vidaXL omiljenim mjestom za online kupovinu!

Ovo je sponzorirani članak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!