Nagrada za film koji je pokrenuo lavinu reakcija i aktualizirao gorući društveni problem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Đuro Gavran, bjelovarski redatelj dokumentarnih filmova, dobio je nagradu Dokumentar za najboljeg režisera zahvaljujući svom dokumentarnom filmu ‘Jedna od nas’ koji je u javnosti pokrenuo lavinu reakcija na temu seksualnog zlostavljanja djece.

– Nagrada je uvijek iznenađenje. Nisam se tome nadao niti sam radio film zbog nagrade, ali uvijek je lijepo kad zazvoni telefon ili dobijem mail s obavijesti da je film ili ja kao autor dobio nagradu, tako da u svakom slučaju jedan lijep osjećaj – naglašava. Mladi redatelj u višim se razredima osnovne škole zainteresirao za fotografiju, a potom i za dokumentaristiku.

– Mislim da sam 2005. godine otišao na prvu radionicu, a prije toga sam se od šestog razreda osnovne škole bavio fotografijom, što je isto neka vrsta pričanja priče i dokumentiranja svijeta oko sebe. U fotografiji sam dakle od 1995., a od 2005. počeo me zanimati i film, kojim se profesionalno bavim od 2010. godine – navodi. Najnovijoj nagradi se veseli jer kaže kako svaka nagrada doprinosi afirmaciji autora i njegovog rada, no važnije mu je od same nagrade što će njegov film ponovno dobiti pozornost javnosti. To je, ističe Gavran, važno zbog toga što se u našem društvu premalo govori o temi kojom se film bavi, seksualnom zlostavljanju djece.

– Film ‘Jedna od nas’ je dokumentarni film koji je nastao prema istinitom događaju, o jednom slučaju seksualnog zlostavljanja djece koji se dogodio u mom razrednom kolektivu te kako mi kao razred reagiramo na otkrivanje seksualnog zlostavljanja. On je specifičan zato što je smješten u jedinstven ambijent restorana i snimljen je za vrijeme jedne stvarne večere, odnosno obljetnice godišnjice mature. Film okuplja moje razredne kolege s kojima se suočavam s viješću koju smo primili u mailu i  prvi put progovaramo o tome i pratimo kako je teško nama uopće progovoriti o tome, a kamoli se suočiti s time – govori.

Prije nego im je razredna kolegica poslala mail u kojem im je objasnila da neće doći na godišnjicu mature u Hrvatsku zbog zlostavljanja koje je proživjela, Gavran se nije bavio tom temom.

– Čim se krenete interesirati za taj problem, shvatite da je svako peto dijete proživjelo neki oblik seksualnog nasilja. To je problem koji promatramo kroz potpuno krivi spektar i nikako da se suočio s tim da je to jedan od najvećih socijalnih problema našeg društva. Ako to ne osvijestimo i ako se ne želimo uključiti u osvještavanje tog problema, onda smo i mi jedni od glavnih krivaca zašto je tome tako. Ta spoznaja i sve ostale koje sam saznao tijekom istraživanja i kampanje cijele koja je film pratila su me jako iscrpile, ali mislim da su mnogima približile neke fakte, informacije, statistike te izrazito ružnu realnost – ističe.

Gavran otkriva i je li mu ‘Jedna od nas’ najdraži autorski film.

– Moglo bi se reći da možda i jest to moj najdraži film jer mislim da će imati najveći društveni utjecaj, premda se filmovi ne rade isključivo zbog društvenog utjecaja i edukacije. Ipak, čini mi se da je ovaj film zgodna kombinacija umjetničkog stvaranja i aktivizma i ja se jako dobro osjećam s tim što je u zadnjih godinu dana cijeli taj projekt polučio – otkriva.

Zbog iscrpljujuće teme i težine filma, trenutno ne planira neki novi film, no ideja uvijek ima. U idućih godinu dana snimat će televizijski projekt u šest epizoda za HRT, u kojem će se baviti pitanjem dobre ekonomije i pozitivnim primjerima u našem društvu.

Dok taj projekt ne bude završen, preporuke svima su pogledati film ‘Jedna od nas’ i suočiti se s temom o kojoj se još uvijek premalo govori i koju se često ‘gura pod tepih’. Moguće ga je pogledati na službenoj stranici filma jednaodnas.com.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!