Pakračani ove subote opet idu Tragom Jankovića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prvu listopadsku subotu Pakračani će iskoristiti da otputuju u povijest. Četvrtu godinu zaredom Turistička zajednica i Muzej grada Pakraca u suradnji s drugim gradskim ustanovama organiziraju manifestaciju Tragom Jankovića. Za one koji nisu sigurni tko su ta gospoda, Jankovići su daruvarska plemićka obitelj koja je jako puno napravila za Pakrac, a glavne gradske face bili su više od sto godina, od 1760-1861. godine. U nasljeđe, Gradu su ostavili brojne barokne građevine poput onih u kojima se danas nalaze Muzej i Osnovna glazbena škola, a u kojima se i planira ova cjelodnevna manifestacija.

– Pokušavamo napraviti što više događanja, kojima bi objasnili i taj nekakav povijesni kontekst i dali uvid u život u tom vremenu. Cilj je približiti tu povijest široj javnosti – kaže Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja.

Posjetitelje očekuje ispunjena subota, a sve kreće uz Prijepodne za mlađariju. U Dvorištu Janković, vrtlarit će se po vlastelinski, jer će učenici i učiteljice saditi stare biljne sorte. Jankovići bi na to bili ponosni, jer su i sami obožavali saditi zelenilo po Pakracu. Slijedi malo dramsko kazalište i radionica lutkarstva, a od podneva kreće Vlastelinsko poslijepodne puno događanja, kaže Hihlik.

– U Muzeju grada Pakraca ćemo organizirati pravi barokni frizeraj. Majstorice iz Frizerskog salona Lepka će uređivati i raditi prave barokne frizure svima koji to budu željeli. Iza toga nam počinje i pivski banket sa Pivovarom Slavonica – kaže i pojašnjava kako je to lokalna pivovara čiji su glavni brand piva inspirirana upravo Jankovićima poput Grofa, Grofice i Carice.

Nakon radionice kuhanja piva, slijedi ples i pjesma za pučanstvo, gdje će glavni pokretači zabave biti upravo lokalni KUD-ovi. Od 15 sati će se svi moći provezati kočijom po gradu, što će također biti prigodno jer je jedan od Jankovića, Izidor, najzaslužniji za izgradnju Lipičke ergele čiji će konji i vući kočiju. Svi su dobrodošli na vožnju.

U 15 sati počinje radionica povijesnog plesa, na kojem će se učiti osnova menueta, dok od 16 sati kreće kostimirana šetnja Pakračkim ulicama. Za tu su se aktivnost Pakračani mogli otprije javiti i dobro su to iskoristili.

– Mogli su se prijaviti za kostimiranje, za nošenje tih povijesnih kostima, koji nas vraćaju u razdoblje Jankovića. I tako kostimirani, svi skupa prošećemo po gradu i to po svim lokacijama za čiju gradnju su zaslužni upravo Grofovi Janković – priča Hihlik i dodaje kako su šetnje odlično prihvaćene. Reakcije na šetnju su uglavnom ugodne i nakon prve kostimirane šetnje broj obožavatelja te aktivnosti iz godine u godinu se povećava. No, napominje Hihlik i dalje se u šetnjama nešto češće viđaju žene, jer muškarcima baš nije ugodno prošetati vlastitim gradom u – tajicama.

U 17 sati je na redu Lov na sreću, odnosno grofičina tombola. Hihlik napominje kako su u raznim zapisima pronašli dokaze da se grofica Alojzija odlično zabavljala, pa u čast nje organiziraju tombolu uz bogate, lokalne i prirodne nagrade. U 18 sati nešto ozbiljniji događaj, predstavljanje knjige Tri domovine Janković vlastela: Hrvatska, Ugarska, Austrija.

– Inače nam u goste ove godine dolaze pripadnici hrvatske manjine iz Mađarske, odnosno iz Čeprega, jer u isto vrijeme kada je Pakrac bio u vlasništvu Jankovića, to je bio i Čepreg u Mađarskoj. Tako da nam i oni ove godine dolaze u goste i druže se s nama cijeli ovaj dan – pojašnjava.

Od 19 sati, kad se sve zahukta, na rasporedu je barokna zabava: koncert barokne glazbe, na kojem se izvode djela uz koja su uživali i Jankovići. Zatim slijedi barokni ples, čime završava ova cjelodnevna manifestacija. I budući da je upravo ovo jedna povijesna manifestacija, Hihlik napominje da od svojih posjetitelja mole da ipak ne koriste mobitele ukoliko baš ne moraju, jer i oni sami trude se sve organizirati po standardima tipičnim za Jankovićevo vrijeme.

– Sve ono što koristimo za vrijeme radionica i za to cijelo Vlastelinsko poslijepodne, pokušavamo da bude što bliže prošlim vremenima, od osvjetljenja pa do toga da izbjegavamo plastiku i slično, da se uglavnom koristi staklo. Pokušavamo se na svaki način vratiti u prošlost – pojašnjava ravnateljica muzeja i poziva sve generacije da ove subote nađu u Pakracu neku povijesnu aktivnost za sebe.

 

FOTO: Facebook Muzej grada Pakraca


PODIJELI S PRIJATELJIMA!