Bez njih je Uskrs nezamisliv, donosimo pet odličnih, jednostavnih i ukusnih recepata
Iako je do Uskrsa ostalo malo više od dva tjedna, idealno je vrijeme za početne pripreme i osmišljavanje blagdanskog stola. Uz nezaobilaznu šunku, janjetinu, kuhana jaja, mladi luk, rotkvice i primjerice mesnu roladu, uskršnji blagdani su nezamislivi bez ukusnih salata koje će svakom obroku dati određenu svježinu. Svojim bojama, okusima i mirisima Uskrs će pretvoriti u pravu proljetnu rapsodiju.
Stoga, u nastavku vam donosimo pet odličnih recepata s kojima ćete osvojiti i najzahtjevnijeg salatoljupca.
1.PROLJETNA USKRSNA SALATA
Potrebni sastojci: 2 mlada manja luka, 100 grama kuhanog i ohlađenog graška, 1 krastavac, 6 – 8 svježih rotkvica
Sastojci za preljev: 180 g grčkog jogurta, jedna i pol žlica limunovog soka, jedna žlica maslinova ulja, jedna i pol žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina, ½ žličice mljevene kurkume, ⅓ žličice šarenog mljevenog papra, jedna žličica kopra, jedna žlica hrena s vrhnjem, ½ žličice
soli
Priprema: Grašak skuhajte u blago posoljenoj vodi, dobro ga ocijedite i stavite na hlađenje. Paralelno operite svježe povrće i narežite ga na manje komade, a peršin i kopar dobro usitnite. Pomiješajte sve sastojke za dresing, odnosno preljev. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli i uživajte.
2.GURMANSKA SALATA
Potrebni sastojci: 5 tvrdo kuhanih jaja, jedan stručak rotkvica i isto toliko mladog luka, 5 dag rukole, 5 dag radiča, mala glavica zelene salate, nekoliko listova matovilca, nekoliko cherry rajčica, jedna obična rajčica, dvije manje kugle mozzarelle, sol, papar, prstohvat peršina, maslinovo ulje i malo octa.
Priprema: Jaja skuhajte i stavite ih na hlađenje. Povrće dobro operite. Mozzarellu narežite na kockice, rotkvice i mladi luk na kolutiće, a ohlađena jaja na četvrtine, kao i rajčicu. Cherry rajčice izrežite na polovice. Listove zelene salate natrgajte na manje komade i pomiješajte s matovilcem, radičem i rukolom. Sve sastojke dobro promiješajte, dodajte im maslinovo ulje i ocat, začinite solju, paprom i peršinom. Gurmanska salata odlično se slaže uz pečenje, janjetinu i kuhanu šunku.
3.HLADNA USKRSNA SALATA
Potrebni sastojci: 2 kuhana jaja, 3 rotkvice narezane na ploške, dvije vezice mladog luka, jedna šalica matovilca, 3 do 4 jušne žlice kukuruza iz konzerve, nekoliko listova radiča, jedna jušna žlica majoneze, po ukusu sol i papar.
Priprema: Svježe povrće operite, narežite i pomiješajte. Ohlađena kuhana jaja ogulite i narežite na ploške. Sve sastojke sjedinite i začinite po ukusu. Gotovu salatu stavite na hlađenje oko sat vremena.
4.SALATA S TORTELINIMA I FETOM
Potrebni sastojci: Pola pakovanja tortelina, 4 žlice sjemenki suncokreta, pola manjeg pakovanja feta sira, 4 šake svježe rukole, 7 komada suhih mariniranih rajčica, jedna crvena paprika, po želi sol i papar.
Priprema: Torteline skuhajte i stavite na hlađenje. Rajčicu i papriku narežite na sitno. Fetu izmrvite u zdjeli i pomiješajte sve sastojke, uključujući usitnjeno povrće, rukolu, sir i začine. Po vrhu pospite sjemenke suncokreta. Salate je spremna za serviranje.
5.USKRSNA GRAH SALATA
Potrebni sastojci: Jedna manja konzerva smeđeg i isto toliko bijelog graha, 4 rotkvice, jedna tanja stabljika celera, manja glavica crvenog luka, svježi vlasac, po želji sol, papar, bučino i maslinovo ulje.
Priprema: Grah iz konzerve iscijedite i isperite. Svježe povrće operite, rotkvicu narežite na ploške, celer na kolutiće, a luk na što manje komadiće. Sve sastojke sjedinite, dobro promiješajte, dodajte sol, papar i ulja po želji. Salatu po vrhu posipajte usitnjenim svježim vlascem.
Dobar tek!