Kalorije na stranu, uskršnja šunka skriva brojne zdravstvene dobrobiti, evo i koje!
Uskršnji doručak nezamisliv je bez kuhanih jaja i šunke. Šunka je svoje mjesto na uskršnjem stolu našla iz praktičnih razloga, svinjokolja se tradicionalno obavljala u kasnu jesen i ranu zimu, šunka bi se zatim tijekom zime solila i sušila te bi za uskrs bila savršeno zrela za konzumaciju.
Osim što se radi o vrlo ukusnom komadu mesa, šunka u sebi skriva i mnoštvo zdravstvenih dobrobiti o kojim nam je više otkrila bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.
-Šunka je izvor proteina koji su važni za izgradnju i obnavljanje mišićnog tkiva, a uz to nudi i vitamine iz B skupine, posebni B1, B6i B12 koji podržavaju rad živčanog sustava i normalnu proizvodnju energije – pojašnjava nutricionistica.
Osim vrlo važnih vitamina, ova uskršnja namirnica može se pohvaliti i mineralnim tvarima, također važnima za zdravo tijelo.
-U šunki se mogu pronaći i mineralne tvari poput željeza, cinka i fosfora koji su itekako važni. Željezo doprinosi formiranju crvenih krvnih stanica eritrocita, cink jača obrambene sposobnosti organizma, a fosfor je tu da pomaže održati zdravlje kostiju i zuba – dodaje Crnković.
Nutricionistica poručuje da uskršnja šunka u kombinaciji s povrćem, koje je bogato prehrambenim vlaknima čini uravnoteženi obrok od koristi za probavu i stabilnu razinu energije. Suprotno uvrježenom mišljenju, šunka ne mora biti težak uskršnji ručak, potrebno je ukloniti masne dijelove i ne pretjerati s količinom.
-Nikako nemojte preskočiti šunku u svom uskrsnom ručku, a ja vam želim sretne blagdane, sretan uskrs i puno uživanja u svakom zalogaju – zaključila je bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.