Kako su se oslobađale vojarne, je li Barutana mogla biti spriječena, kako su stradali Višić i Šreter…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prve napadne operacije Hrvatske vojske dogodile su se u jesen 1991. na području Bilogore i Papuka. Iako su odradile daljnji tijek Domovinskog rata koji je završio hrvatskom pobjedom, i danas se o njima u javnosti malo govori. Tu povijesnu nepravdu nastoji ispraviti novi dokumentarni serijal „Otkos/Orkan/ Papuk – Propast projekta Velike Srbije“ koji je, prema zamisli Željka Brkića, režirao Miljenko Manjkas i koji bi uskoro trebao biti predstavljen javnosti.

Zašto su prve oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu godinama prešućivane, samo je jedno brojnih pitanja vezanih uz to razdoblje novije hrvatske povijesti na koje pokušavaju odgovoriti Manjkasovi sugovornici, vojni zapovjednici i drugi sudionici spomenutih ratnih zbivanja. Pitanja i nedoumica vezanih uz sam početak rata na zamišljenoj granici Miloševićeve nedosanjane Velike Srbije ne nedostaje, a na neka od njih odgovore će prvi put ponuditi upravo najavljena serija.

Veliki dokumentarni projekt koji se pripremao posljednje tri godine detaljno obrađuje čitav niz događaja koji su obilježili jesen 1991. na području nekadašnje Zajednice općina Bjelovar. Javnost će tako, među ostalim, iz prve ruke imati priliku čuti sve o dramatičnom bjelovarskom 29. rujnu, danu kada je oslobođena „kasarna“ Božidara Adžije. Tko je pokušao stopirati tu akciju, je li tragedija na Barutani mogla biti spriječena i što bi se dogodilo da tog dana u blizini nije bilo specijalaca iz Omega?

Ništa manje dramatična nisu bila zbivanja oko daruvarske vojarne Polom. Jedan od najstrašnijih događaja na tom području u Domovinskom ratu bila je bitka za Doljane koja će u povijesti ostati upamćena po zarobljavanju i zvjerskom mučenju hrvatskih branitelja. Kako su spašeni, uz koju cijenu te kako je u konačnici vojarna oslobođena otkrivaju ratni zapovjednici i drugi sudionici presudnih bitaka.

U novom dokumentarnom serijalu otvoreno progovaraju i suborci dr. Anđelka Višića, prvog liječnika koji je poginuo u Domovinskom ratu, koji otkrivaju detalje tragedije u Bastajskim Brđanima kod Grubišnog Polja.

Serijal se bavi još jednim liječnikom čije ime se ne može ne spomenuti kad je riječ o ratnim zbivanjima na području zapadne Slavonije. Riječ je o Pakračaninu dr. Ivanu Šreteru, velikom mirotvorcu kojeg su na samom početku rata oteli srpski pobunjenici i čija sudbina do danas nije u potpunosti rasvijetljena.

Kako su i zašto ubijeni prvi policajci na pakračkom području i kako je izgledala bitka za tamošnju policijsku postaju? Zbog čega se morala dogoditi tragedija u Kusonjama, Voćinu, kako su se branili Lipik, Grahovljani, Kamenska…

Svi spomenuti događaji sastavni su dio prvih oslobodilačkih akcija hrvatske vojske – Bilogore 91, Otkosa 10, Orkana i Papuka 91 – kojima je oslobođena zapadna Slavonija, a time i osujećen Miloševićev plan o Velikoj Srbiji. Već to dovoljno govori o njihovoj važnosti koju ističe upravo dokumentarni serijal koji će uskoro ugledati svjetlo dana.

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!