Oporba demonstrativno napustila sabornicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Cjelokupna saborska oporba koja je u petak napustila saborsku sjednicu zbog odbijanja njihovog zahtjeva za izvanrednom sjednicom poručila je sa zajedničke konferencije za novinare da “država gori, a HDZ se pravi da se ništa ne događa”.

Saborsku sjednicu i glasovanje oporbenjaci su napustili jer je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbio njihov zahtjev za izvanrednom sjednicom koju su tražili zbog plinske afere i šestotjednog štrajka u pravosuđu.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) kazao je da su odlaskom sa sjednice odlučili pokazati duboko neslaganje s vladajućima “da odu pakirati kupaće gaće i peraje i idu na more u zemlji u kojoj imamo evidentno nefunkcionalno pravosuđe”.

Upozorio je da zbog štrajka u pravosuđu stoje predmeti i ne funkcionira treća grana vlasti, a Vlada i agencije ne znaju ono što zna jedan poduzetnik – hoće li primjerice plin u lipnju koštati deset eura, jedan euro ili jedan cent čime se omogućava nekome da zaradi veliki novac.

Grbin: Nefunkcionalno pravosuđe i vlast do vrata ukopana u pljački plina

Peđa Grbin (SDP) upozorio je imamo dvije krize – “nefunkcionalno pravosuđe i izvršnu vlast koja je do vrata ukopana u pljački HEP-a i plina koju će platiti sve građanke i građani”.

“Imamo Vladu koja šalje specijalnu policiju na radnice. To je realnost Hrvatske danas, 14. srpnja 2023. godine. I umjesto da o tome razgovaramo, vladajući, HDZ i Plenković misle da će sve to moći potrpati pod tepih time što će Sabor otići na godišnji odmor. E, pa neće”, ustvrdio je Grbin.

Poručio je kako neće dopustiti da se o tim stvarima ne raspravlja. “Zato ne možemo nastaviti sudjelovati u ovoj sjednici gdje država gori, a HDZ se pravi da se ništa ne događa”, poručio je.

Sandra Benčić (Možemo!) kazala je da trebaju razgovarati o plinskoj aferi, njenim sudionicima i o odgovornosti premijera Andreja Plenkovića za kojeg ne vjeruju da sve nije znao.

Upozorila je živimo u zemlji u kojoj se trenutno ne može sudski provesti kupoprodaja stana, ali ni administriranje uhidbenih naloga.

Benčić: Stanje u pravosuđe ide u korist onima koje to pravosuđe treba progoniti

“Situacija u kojoj pravosuđe ne funkcionira ide u korist isključivo onima koje to pravosuđe treba progoniti, a to su oni koji su vezani uz HDZ i njihove afere”, naglasila je.

Smatra kako je bitno da se ne ide na dvomjesečnu stanku s pravosuđem koje ne funkcionira i energetskim tržištem koje se potkrada.

Davor Dretar (Domovinski pokret) rekao je da traže izvanrednu sjednicu “zbog paralize države i, iznad svega, nevjerojatne bahatosti”.

“Predsjednik Sabora se skriva iza fiškalske odredbe od 76 potpisa koji su potrebni za sazivanje, što nam je pokazalo jednu nevjerojatnu omertu unutar vladajućeg bloka, zakon straha i zakon interesa, koji koči ovu državu i ne dozvoljava joj da ide jedan jedini korak naprijed”, rekao je. Najavio je rad svih oporbenih klubova i tijekom ljetne stanke.

Daus: U Hrvatskoj ne smrdi samo po plinu

Emil Daus (IDS) istaknuo je da u Hrvatskoj ne smrdi samo po plinu, smrdi nešto mnogo više. “Ovdje smo svi različitih svjetonazora i složili smo se jer smo shvatili da je izvanredna situacija. A izvanredna situacija zahtjeva izvanrednu sjednicu”, poručio je.

Dalija Orešković (Centar) ocijenila je da je HDZ danas ponovno demonstrirao da je uzurpirao državu i da po HDZ-u u ovoj državi za nikoga osim za njih nema mjesta.

“Nije samo u blokadi pravosuđe, u blokadi je i očito i zakonodavna vlast”, rekla je, ustvrdivši da su HDZ-ovci pozivanjem na “famoznih” 76 ruku priznali da su ukinuli ustavnu podjelu, odgovornost državnih vlasti, temelje države, i samu državu.

Damir Bajs (Fokus) kazao je da postoji razlog za odbijanje izvanredne sjednice jer blokada pravosuđa dovodi do toga da se neće obavljati nikakve funkcije pravosuđa.

Smatra da vladajući nemaju potrebe raspravljati o plinskoj aferi jer to za njih i nije afera, međutim, činjenice su potpuno drugačije i uvjeren je, kaže, da će uskoro netko ipak morati odgovarati.

Peović: U zemlji je izvanredno stanje jer se pravosuđe u potpunosti blokira

Katarina Peović (Radnička fronta) smatra da je u zemlji izvanredno stanje jer nikada nismo imali situaciju u kojoj se pravosuđe u potpunosti blokira.

“Malenica i Plenković cipelare službenike i namještenike na sudovima i, ne samo da im neće povećati plaću nego su donijeli i nevjerojatnu odluku da neće platiti ni dane u štrajku. Interventna policija koja je jučer čuvala Plenkovića i Vladu od tih radnica je alarm na uzbunu”, poručila je.

Most i Hrvatski suverenisti također su napustili sabornicu, no, nisu sudjelovali na oporbenoj konferenciji za novinare, a Benčić je, na novinarsko pitanje ocijenila da je to zbog uloge Domovinskog pokreta u plinskoj aferi, odnosno, zagovaranju jedne strane. (Hina)

Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!