Da, država je odgovorna za smrt tisuća svinja u Slavoniji. No, što bi bilo da nije preuzela tu odgovornost?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pojedini mediji ovih dana se natječu u tome tko će na naslovnicama imati više uplakanih Slavonaca koje je, kako tvrde, država bacila na koljena sustavnim provođenjem eutanazije svinja zbog pojave afričke svinjske kuge. Smjenjuju se na portalima i televizijama mučni prizori svinjskih lešina i žalopojki uzgajivača koji su toliko ljuti na ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da su zatražili njezinu smjenu, kao i smjenu kompletne veterinarske uprave jer, kažu, veterinari na terenu svoj posao ne obavljaju kako treba.

Prateći takva izvješća, teško se oteti dojmu kako su kritike svinjogojaca previše uopćene, odnosno da nisu dovoljno konkretne i zapravo nije posve jasno što točno zamjeraju ministrici i veterinarima. Što točno znači da se posao na terenu ne obavlja kako treba? I otkad su to uzgajivači svinja kompetentniji od veterinara govoriti o mjerama koje u ovakvim izvanrednim situacijama propisuje upravo veterinarska struka. Nisu, baš kao što za to nisu kompententni ni novinari, ekonomisti, inženjeri ili slastičari. Pa ipak, mnoga medijska izvješća koncipirana su tako da se zdravo za gotovo uzimaju procjene i zaključci nestručnih osoba, a često se o istome struka čak i ne pita.

Slučaj iz Andrijaševaca, kada su zbog tehničkih razloga eutanizirane svinje završile uz prometnicu, to možda najbolje ilustrira. S lešinama se, tvrde veterinari, postupalo jednako kao što se postupa s lešinama iza dvorišnih ograda, daleko od očiju javnosti, i, tvrde, sve je učinjeno prema propisima struke. No, ovoga puta javnost je skočila na noge jer joj je na pladnju servirana istina o onome što se posljednjih tjedana događa u Slavoniji. Da, ta je istina tužna, potresna i šokantna, a suze u očima većine Slavonaca koji proklinju državu vjerojatno su potpuno iskrene. I da, država je zaista odgovorna za smrt tisuća svinja, i onih iza, i onih ispred ograda slavonskih dvorišta. No, u medijskim izvješćima razlog zbog kojeg se provodi eutanazija svinja sve se češće spominje tek usput. Afrička svinjska kuga ozbiljna je bolest koja, ako se ne spriječi na vrijeme, može u potpunosti uništiti hrvatsko svinjojgojstvo, jednu od glavnih grana poljoprivrede u Slavoniji. Jedini razlog zbog kojeg se ovih dana u slavonskim svinjcima usmrćuju svinje jest nastojanje da se spriječi širenje zaraze, a samim time i nepovratna šteta za hrvatsko gospodarstvo. Umjesto tog, jednostavnog pojašnjenja koje stiže od struke, danima se kroz medije pripagiraju sulude teorije zavjere o namjernom zatiranju hrvatske poljoprivrede od strane moćnih zapadnih sila u čijim su rukama Andrej Plenković, Marija Vučković i nesretni veterinari tek pijuni koji slijepo provode naredbe. Ako je to točno, ostaje nejasno zbog čega su država i zli vladari sa zapada za svinjogojce kojima su ubijene životinje osigurali milijune eura za odštetu koja je mnogima već sjela na račune. Na iste one račune na koje im sjedaju i poticaji uzgoj svinja, za livade i njive na kojima za njih uzgajaju hranu…

Zaista je tužno ono što se ovih dana događa u seoskim dvorištima i nije teško povjerovati da mnoge Slavonce zbog toga iskreno boli srce. I da su ljuti, i na političare, i na veterinare, i na cijeli svijet. No, kad se podvuče crta, i dalje ostaje nejasno zašto pojedinci traže smjenu ministrice Vučković i veterinarske uprave? Još bolje je pitanje – što bi isti ti pojedinci na njihovom mjestu učinili drugačije?


PODIJELI S PRIJATELJIMA!