PROIZVODNJA POVRĆA Za vlastite potrebe ne proizvodimo dovoljno ni jednu kulturu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vjekoslav Budanec, upravitelj zadruge Plodovi Moslavine novi je predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, na čijem je mjestu zamijenio Hrvoja Gregurića. Zajednica je to koja okuplja desetak udruga s područja cijele zemlje. U sljedećih pet godina, koliko mu traje mandat, najvažnije mu je, ističe, raditi na ujedinjavanju proizvođača.

-To je nužno kako bi postali konkurentni na tržištu cijele Europe koja je još uvijek tehnološki daleko naprednija od nas, a i ne bori se s nedostatkom radne snage kao mi ovdje – kaže Budanec.

Proizvodnja povrća je, dodaje, profitabilna, ali u Hrvatskoj još nije dovoljno razvijena.

-Samodostatnost u proizvodnji povrća u Hrvatskoj je još uvijek na otprilike na 70 posto, dok u nekim dijelovima godine, izvan sezone određenih kultura nije niti na 30 posto. Prema trenutno dostupnim podacima, mi za vlastite potrebe ne proizvodimo niti jednu vrstu povrća – upozorava Budanec.

Dijelom je tako i jer u Hrvatskoj nema dovoljno zaštićene proizvodnje poput plasteničke, a tu je potrebna pomoć države kroz snažnije uvrštavanje povrćarstva u natječaje ruralnog razvoja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!