NA UDARU SPOROG SUSTAVA Poludnevni boravak Udruge za autizam Bjelovar na čekanju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sporost državne administracije na svojoj koži osjeća Udruga za autizam Bjelovar. Prije dvije i pol godine je dobila rješenje o ispunjavanju kriterija za poludnevni boravak u kojem se osobama s autizmom kroz stručni rad  omogućuje uključivanje u društvo i sprječava njihovo zatvaranje u četiri zida. Međutim, iako je od države prije 2,5 godine dobila zeleno svjetlo, nije ušla u sustav državnog financiranja.  Zašto – ne znaju. Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poslali smo upit zbog čega Udruga za autizam Bjelovar još nije ušla u državno financiranje i po kojim se kriterijima o tome odlučuje.

-Sama činjenica da je netko ishodio licenciju i upisao se u odgovarajuću evidenciju ne osigurava automatski sklapanje ugovora i financiranje iz državnog proračuna, no daje pružatelju usluga mogućnost da pruža socijalne usluge u skladu s važećim propisima – stoji u šturom odgovoru Ministarstva.

Predsjednicu Udruge za autizam Bjelovar Suzanu Jurić takav odgovor ne čudi. Država, upozorava, ne radi ni sustavno ni brzo i čini se da nije važno što svojim nečinjenjem utječe na živote desetak obitelji.

-To u ovom trenutku možda nikoga ne zanima, ne zanima sustav sve dok se ne nađe netko tko je visoko pozicioniran u sustavu, a on sam ima dijete s takvim problemima. Onda se stvari možda počnu pokretati – tvrdi Jurić.

Za bjelovarsku udrugu za sada sve stoji. Novca za rad, i to zahvaljujući donacijama imaju do kraja veljače. Što će nakon toga ne znaju, ali se nadaju da kao neki neće morati čekati četiri godine da država počne financirati rad poludnevnog boravka. Još uvijek čekaju i rezultate natječaja za jednokratnu pomoć na kojem su tražili 54 tisuće kuna kako bi imali za plaće za dvije djelatnice poludnevnog boravka.

-To nisu velike plaće, iznose 3500 kuna neto – napominje Jurić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!