STOP NASILJU Većina žena pomoć zatraži nakon sedam godina zlostavljanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Svakog dana u svijetu od sadašnjeg ili bivšeg partnera strada 137 žena. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je samo ove godine 16 žena bilo žrtvom kaznenog djela nasilja u obitelji, a njih 206 žrtvom prekršaja. Toliko ih je nasilje prijavilo, ali procjenjuje se da na svaki prijavljeni slučaj obiteljskog nasilja dolazi deset neprijavljenih. Da žene nasilje prijavljuju kasno, potvrđuje i psihologinja bjelovarskog Centra za socijalnu skrb, Jasna Barić.

-Po mom iskustvu, žene rijetko nakon prvog slučaja nasilja u braku prijavljuju nasilje. Neke statistike kažu da u prosjeku prođe 7 godina kada se odluče na prijavu i na prekid takve zajednice – otkriva naša sugovornica.

Dodaje kako je razloga za odugovlačenje koje navode žene puno.

-Često je to nemogućnost da se te žene vide kao samostalnu osoba koja skrbi o djeci, potom radno mjesto, mjesto stanovanja, financijska situacija, obiteljska situacija i drugo – tumači Barić, dodajući kako je teško predvidjeti koja će žena prijaviti nasilje, a koja će ga trpjeti godinama.

-Ne bih rekla da postoji neki tipičan profil žene koja prijavljuje nasilje. Mislim da se radi često puta o tome da ženama treba nekima više, nekima manje vremena da shvate u kakvom zapravo odnosu žive i jesu li sposobne takav odnos prekinuti – kaže Barić.

No ponekad, kad same žene nemaju hrabrosti prijaviti nasilnika, nađe se netko drugi tko je to spreman učiniti.

-Nasilje često prijavljuju starija djeca. Djeca koja su u školi, primjerice, slušala o postojanju telefona za hitne pozive, o tome da je nasilje u obitelji kažnjivo i što to uopće jest nasilje u obitelji. Oni onda imaju saznanja da se može pozvati policija i često puta uzmu mobitele i nazovu policiju. Ponekada to rade i susjedi i roditelji – kaže Barić dodajući kako je važno znati da kod nasilja šutnja nikako nije zlato.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!