ZAŠTITA PROIZVODA Paški sir u Uniji pretekao bjelovarski kvargl

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako se očekivalo da će Bjelovarski kvargl postati – prvi sir iz Hrvatske zaštićen na europskoj razini, ovog ga je tjedna ipak prestigao Paški sir. Bjelovarska sirna uzdanica je u proceduru europske zaštite krenula u siječnju 2018-te, ona paška u travnju, a Paški sir je, prema tumačenju bjelovarske pročelnice za gospodarstvo Sonje Novak, prije zaštićen zbog spleta okolnosti briselske birokracije.

-Postoji više referenata koji rade više sireva. Oni su ranije stavili u službeni glasnik paški sir. Tako mi sada malo kasnimo za paškim sirom, ali za nekoliko mjeseci trebao bi biti zaštićen i naš kvargl – kaže Novak.

Procedura traje pa je i bjelovarski kvargl već objavljen u službenom EU listu. Javni uvid je otvoren do 24. prosinca.

-Ako se ne javi ni jedna članica Europske unije, onda će EU provedbenom uredbom upisati naziv Bjelovarski kvargl i njega će kao takvog navesti ponovno u službenom listu Unije – tumači Novak.

Nakon toga će, dodaje, proći još nekoliko mjeseci, nakon čega bi i bjelovarski kvargl trebao biti zaštićen na europskoj razini. Proizvođačima bi ta oznaka trebala donijeti prepoznatljivost, ali i otvoriti vrata novih tržišta. Za to je, napominje Novak, potrebna i suradnja lokalnih ugostitelja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!