PROMETNA NEKULTURA U jednom danu 20 tisuća kuna kazni zbog parkiranja na mjestu za invalide

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Ako ste mi uzeli parkirno mjesto, uzmite i moju invalidnost” dobro je znana poruka kojom se građane želi osvijestiti da ne zauzimaju parkirna mjesta namijenjena osobama s invaliditetom. Upravo je nepropisno korištenje takvih mjesta bilo u fokusu akcije Enable u kojoj su snage udružili policija, bjelovarsko prometno redarstvo i Udruga tjelesnih invalida. Kada netko stane na njihovo parkirno mjesto, osobama s invaliditetom to stvara problem, a uobičajeni izgovori su slaba utjeha kaže Vladimir Benčak iz udruge.

-Kaže, ja sam samo malo stao, ali nama to samo malo ne znači ništa. Kada naiđete na zauzeto mjesto, vi ne znate je li to samo malo ili je cijeli dan – kaže Benčak.

Bilo da na parkirno mjesto za osobe s invalditetom stanete na kratko ili na dugo, čeka vas kazna od 700 kuna. Kažnjava se i neovlašteno korištenje iskaznice koja nije prenosiva – na parkirno mjesto za osobe s invaliditetom se naime smije stati samo ako je osoba s invaliditetom u automobilu, pojašnjava policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu Sandra Pavlek.

-Kazna za ovaj prekršaj iznosi 700 kuna, a osobi koja dva ili više puta bude pravomoćno kažnjena za ovaj prekršaj privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na dvije godine. U prvih 11 mjeseci su na području PU bjelovarsko-bilogorske utvrđena 324 takva prekršaja – upozorava Pavlek.

Samo za jednodnevne akcije provedene uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom je policija na području Bjelovarsko-bilogorske županije uhvatila 26 vozača koji su stali na parkirno mjesto za osobe s invaliditetom, a bjelovarsko prometno redarstvo njih troje. To znači da je naplaćeno više od 20 tisuća kuna kazni.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!