USKRSNUĆE FENORA Općina Nova Rača za 2 milijuna kuna kupila pogone nekadašnjeg industrijskog diva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – U prostorijama nekadašnjeg pogona tvornice Fenor u Novoj Rači obavljena je primopredaja tog nekadašnjeg diva u proizvodnji i izvozu opruga. Naime, Općina Nova Rača novi je vlasnik prostora i hala koje danas djeluju pomalo otužno. No, sudeći prema brojnim planovima, to će se kroz dvije godine itekako promijeniti. Načelnik Općine Nova Rača, Darko Knežić pojasnio je kako je kupljeno šest proizvodnih hala i upravna zgrada, a iznos od 2,5 milijuna kuna smatra relativno povoljnom cifrom. Kako bi isplatili, sada već bivšeg, vlasnika Ninoslava Kuzmanovića, Općina se preko HBOR-a kreditno zadužila na 15 godina. Kamatna stopa od 1,75 posto je, tvrdi načelnik, povoljna, budući da će ih godišnja otplata koštati 30-ak tisuća kuna. U razdoblju od dvije godine, Knežiću je plan u obnovu kupljenog pogona uložiti oko milijun kuna i prenamijeniti ga u poslovnu zonu. Tvrdi kako zainteresiranih poduzetnika ima, ali ima i posla.

-Moramo odvojiti parcele kako bi budući investitori točno znali koji dio zone zakupljuju. Budući da imamo i jedan dio poljoprivrednog zemljišta, nužno je promijeniti prostorni plan, a namjera nam je i ovu zonu proširiti i urediti novu cestu kroz nju – pojasnio je neke od prvih planova Knežić.

Postignutim dogovorom, zadovoljan je i dugogodišnji vlasnik Fenora Ninoslav Kuzmanović.

-Vodio sam tvrtku do 2009. godine, otkako je ona neaktivna. Nažalost, tržište je postalo nekonkurentno, odnosno nestalo je kupaca. Mislim da je ova prodaja odnosno kupnja idealno rješenje i drago mi je da je bivši Fenor kupila upravo lokalna samouprava – zaključio je Kuzmanović. Novouređen i prenamijenjen prostor nekadašnjeg Fenora, uvjeren je Kuzmanović, koristit će cijeloj zajednici, a ne samo pojedincu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!