FOI GENIJALCI U Varaždinu je BARICA popularnija od planetarno poznate SIRI

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VARAŽDIN – U vremenu kada je tehnologija preuzela velik dio društvene scene teško je ignorirati novo ‘moderno’ doba, a postaje sve teže ne ići u korak s njim. Od trenutka kada je slavna ‘Siri’ na Iphoneima postala dio ljudske stvarnosti, umjetna inteligencija je nadmašila samu sebe.
Koncipirana da odgovara na sva pitanja koja korisnici postave, Siri je tako svakodnevica prosječnog korisnika Iphonea. Sve teže postaje konkurirati na tom tržištu, a smisliti nešto novo nije nimalo lagan zadatak. Međutim, ekipa s Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina napravila je svoju varijantu Siri – Baricu. Nama naravno puno draža varijanta jer je u zagorskom ‘štihu’. Kako bismo bolje upoznali Baricu, kontaktirali smo gospodina Markusa Schattena, profesora s FOI-a da nam kaže o čemu se točno radi

-Riječ je o sustavu koji omogućuje izravnu interakciju na hrvatskom jeziku s računalom. Daje informacije o fakultetu – gdje su dvorane, profesori, koji je raspored i sve ostale informacije vezane za fakultet – kaže Schatten.

Osnovni idejni začetnik je gospodin Tomislav Kotig, koji je predložio stvaranje avatara, pa ju je gospodin Markus složio zajedno s Tajanom Šokec i ostalim studentima te profesorima s fakulteta.

Barica je tako postala svojevrstan ChatBot koji daje potrebne informacije.
Koliko god egzotično zvučala ‘Siri’, Barica je ipak za Središnju Hrvatsku puno upečatljivija.

A nastala je iz šale.

-Radi se o šali s kolegija na fakultetu, kada god radimo neke primjere, imena koja koristimo su Štef, Ivek i Barica, s obzirom da smo u Zagorju, a isto tako smo informatičari pa smo osmislili akronim – Beautiful ARtificial Intelligence Cognitive Agent”, dodao je Markus.

Nalazi se u predvorju fakulteta, a studenti s FOI-a će se sada lakše snalaziti. Sigurni smo da B.A.R.I.C.A neće pogriješiti jer je ženskog roda, a žene uvijek imaju sve potrebne informacije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!