SAGA TOPLICE Zakoru optužili za uhljebljivanje, traže njenu smjenu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predstavnici Radničkog vijeća Daruvarskih toplica i Sindikata zdravstva Hrvatske javno su od župana Damira Bajsa zatražili da na dnevni red Upravnog vijeća stavi hitno razrješenje dužnosti ravnateljice Toplica, Mire Zakore. Tvrde kako su međuljudski odnosi krajnje narušeni, a kulminirali su isforsiranim Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta kojim se, kažu, želi u Toplice uhljebiti 40-ak rukovodećih, nepotrebnih radnih mjesta. Jasno im je, tvrde, kako su Daruvarske toplice u opasnosti tihe privatizacije i političkog uhljebljivanja.

-Kada smo htjeli ukazati ravnateljici i Upravnom vijeću nepotrebnost takvog zapošljavanja, nismo naišli na razumijevanje – kazao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnog sindikata Hrvatske, dodavši kako je svojim pristupom Zakora svim kompetentnim ljudima onemogućila da rade svoj posao, te ih natjerala da daju ostavke. Istovremeno je, upozorava Novosel, sebi odabrala podobne ljude.

-Očito je i ona podobna županu Bajsu i zato je u Daruvarskim toplicama. Ne želimo da se zapošljavaju samo podobni kadrovi, da se postavljaju podobni ravnatelji, a da istovremeno takvi nestručni ravnatelji uništavaju društva i institucije – oštar je bio Novosel. Da Zakora vrši pritisak na svoje podređene, tvrdi i Ivor Kovačko, glavni sindikalni povjerenik Sindikata zdravstva u Daruvarskim toplicama.

-Svaki dan mi kao predstavniku sindikata dolaze ljudi i žale se na pritisak koji na njih vrši ravnateljica. Većina njih se boji za svoja radna mjesta, jer oni koji su se pobunili, su i smijenjeni – istaknuo je Kovačko. Svoje nezadovoljstvo potvrdili su i zaposlenici Daruvarskih toplica koji su kazali kako ravnateljica Mira Zakora ne želi komunicirati sa svojim ljudima, ne želi odgovarati na pitanja, a o zatvorenom bazenu koji ne radi već neko vrijeme, nije obavijestila nikoga, pa čak ni pacijente.

Istog dana, dva sata kasnije, svoju je stranu priče javno otkrila i prozvana ravnateljica Mira Zakora. Kazala je kako ju je dolaskom u Daruvarske toplice dočekao niz problema. A dotakla se i pravilnika o unutarnjem ustrojstvu koji nije bio u skladu sa zakonom.

-Volimo li se svi u Daruvarskim toplicama, jesmo li prijatelji i družimo li e privatno? Vjerojatno ne, ali to nije razlog za mojim razrješenjem. Ravnatelj se može razriješiti, ali isključivo ako radi nezakonito, zanemaruje svoj posao i šteti time ustanovi. Što, sada, nije slučaj – odrješita je bila Zakora koja ipak zapošljavanje 40 novih osoba, nije htjela komentirati.

Spomenuta tema našla se i na aktualnom satu posljednje Županijske skupštine. Pritom je bjelovarsko-bilogorski župan Bajs poručio kako će ispitati sve navode sindikata te, ako se utvrde nedozvoljene radnje, postupati u skladu sa zakonom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!