ISKAZALA SE SREDIŠNJA HRVATSKA Tvrtke iz Koprivničko-križevačke županije Grabar-Kitarović uplatile po 100 tisuća kuna, nisu štedjeli ni političari

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pobjednica na predsjedničkim izborima, barem kad je riječ o potrošenim sredstvima, ali i prikupljenim donacijama, jest Kolinda Grabar Kitarović. Prema izvješćima koje je podnijela Državnom izbornom povjerenstvu kampanja ju je do sada stajala oko 2,75 milijuna kuna, a 222 donatora na račun njezine kampanje uplatilo je oko 1,5 milijuna kuna. Pritom najizdašnjije donacije stižu iz središnje Hrvatske. Svaki s po 100 tisuća kuna podržali su je križevački Radnik d.d. te tvrtka Širjan d.o.o. iz Gornje Rijeke. Manje iznose donirali su i drugi poduzetnici iz središnje Hrvatske, poput Josipa Vincekovića iz Sišćana kod Čazme koji je uplatio 10 tisuća kuna. Novčano su kampanju svoje kandidatkinje potpomogli i brojni HDZ-ovci osobno pa su joj, među ostalima, po 10 tisuća kuna uplatili Gordan Jandroković, Tomislav Tolušić, Ivica Kirin, Andrej Plenković, Josip Đakić i drugi. Lokalni dužnosnici bili su malo skromniji, no dali su svoj doprinos, poput daruvarskog gradonačelnika Damira Lneničeka, koji je ‘keširao’ tisuću kuna.

Puno izdašniji prema svom kandidatu Zoranu Milanoviću bili su SDP-ovi vodeći političari. Biljana Borzan, Jasna Malešević i Ivan Račan na račun Milanovićeve kampanje uplatili su po 30 tisuća kuna, Orsat Miljenić donirao je 22 tisuće, Siniša Hajdaš Dončić 20 tisuća kuna, baš kao i Igor Dragovan. Najveća pojedinačna donacija Milanoviću također stiže iz središnje Hrvatske, i to od tvrtke Neva Logistika d.o.o. iz Jastrebarskog, u visini od 100 tisuća kuna. Milanović je do sada ukupno primio 693 tisuće kuna donacija, a na kampanju potrošio oko 1,3 milijuna kuna.

Dvostruko manje od Milanovića, oko 338 tisuća kuna, na ime donacija do sada je skupio predsjednički kandidat Miroslav Škoro, i to uglavnom od privatnih osoba. Maksimalni pojedinačni iznosi Škorinih donatora ne prelaze 30 tisuća kuna, a on je do sada na kampanju potrošio 2,24 milijuna kuna.

Dario Juričan prikupio je nešto više od 231 tisuće kuna donacija, a potrošio je gotovo 209 tisuća, Katarina Peović dobila je 20.220 kuna, dok je potrošila 88 i pol tisuća. Dejanu Kovaču su simpatizeri na račun kampanje uplatili 19.653 kune, dok je potrošio gotovo 35 tisuća. Malo više od 21 tisuću kuna na kampanju do sad je potrošio Ivan Pernar koji je upisao i jednu donaciju od 500 kuna. Đapiću je jedna osoba donirala 2 i pol tisuće kuna, dok je on do sada potrošio samo 61 kunu manje. Bez donacija su Dalija Orešković, Mislav Kolakušić i Nedjeljko Babić. Babić ništa nije ni potrošio, Kolakušić je imao 12 kuna troškova, a Orešković 12.732 kune. (Slavica Trgovac Martan)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!