BJELOVARSKE FINANCIJE Usvojen proračun od 306 milijuna, prirez srezan na šest posto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarsko Gradsko vijeće većinom glasova je izglasalo 306 milijuna kuna ‘težak’ proračun za 2020. U usporedbi s ovogodišnjim on je 87 milijuna kuna veći. Što vlast misli da je u njemu dobro, osim što je razvojan i socijalan, a što mu oporba zamjera, na vijeću se nije moglo čuti jer rasprave gotovo nije ni bilo. Najviše se govorilo o amandmanima. Oporba svoje zajedničke nije uspjela ni iznijeti jer ih nije dobro pripremila, oni pojedinačni Bajsovih Željka Pavlekovića i Mirjane Horvatić o uređenju zelene zone oko bazena i snažnijem financiranju Savjeta mladih su odbijeni. Amandman je podnijela i ABB-ova Zdenka Henc.

-Predlažemo da Grad Bjelovar s 20 posto sufinancira cijenu vrtića za drugo dijete i ako je prvo u osnovnoj školi te da u stopostotnom iznosu financira vrtić za treće i svako sljedeće dijete, neovisno o tome jesu li starija djeca polaznici vrtića ili osnovne škole – rekla je Henc.

Do sada je, naime, gradska subvencija vrijedila samo ako su sva djeca u vrtiću. Amandman Zdenke Henc je prihvaćen što je dobra vijest za roditelje najmlađih Bjelovarčana. Još jedna lijepa vijest je stigla s Vijeća – Grad je drugi put ‘srezao’ prirez i to jednoglasnom odlukom vijećnika. Nakon što ga je početkom godine s 12 srezao na devet posto, od siječnja iduće godine će bjelovarski prirez biti šest posto. Procjenjuje se da će se u gradsku blagajnu zbog toga sliti pet milijuna kuna manje, ali s obzirom da je nakon prvog smanjenja prireza umjesto očekivanih 2,5 milijuna kuna manje uprihodovano 800 tisuća manje, moguće da gubitak neće biti tolik. No, u Gradu ne planiraju stati na tome, otkrio je gradonačelnik, Dario Hrebak.

-Velika želja mi je da se Grad Bjelovar pridruži svim onim gradovima za koje smatram da su napredni, a koji nemaju prireza, poput Samobora i Koprivnice. Naći ćemo mi načina kako to isfinancirati – poručio je Hrebak.

Što će konkretno spomenuto smanjenje prireza značiti za građane Bjelovara na stvarnom je primjeru ilustrirala gradska pročelnica za financije Mirela Bašić.

-Prosječna neto plaća u RH za rujan 2019. iznosila je 6.418,00 kn. Osoba s tim iznosom plaće koja ima dvoje djece, ne plaća prirez ni uz stopu od 9 posto, ni sa stopom od 6 posto. Samac sa tim iznosom plaće, uz stopu 9 posto plaća prirez u iznosu od 76,58 kuna, a uz stopu od 6 posto prirez iznosi 50,56 kuna – pojasnila je Bašić. (Danijela Mlinac)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!