SVI VOLE ORAŠARA Portal Klikni.hr vam poklanja popularnog lutka

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Advent diljem zemlje protječe u znaku Orašara, lutka kojeg je proslavila blagdanska priča njemačkog autora Hoffmana. Figure potječu iz kasnog 17. stoljeća, a popularne su postale u 19. stoljeću, kada se potražnja za njima kreće širiti Europom. Iznimka nije ni Hrvatska, pa ni Bjelovar, u kojem Orašari ovog adventa vire iz svakog ugla. Čitava vojska tih simpatičnih lutaka može se pronaći na adventskom štandu design studija Valdora, na sajmu u sklopu manifestacije ‘Advent u Bjelovaru’. Više o tome otkriva nam Alica Ranogajec iz Valdore.

-Orašar je priča koja u božićno vrijeme već godinama donosi priču o vjernosti, prijateljstvu, slobodi, hrabrosti, podršci među ljudima. To su sve karakteristike koje su bitne svakog dana, a posebno za vrijeme Božića. Na našem štandu možete pronaći Orašara u svim veličinama. Djeca su oduševljena, smiju se. Kada pogledate Orašare i kada ih je puno na jednom mjestu, jednostavno se svakome razvuče osmijeh na lice – kazala je Ranogajec.

Svi Orašari nastali prije prve polovice 20. stoljeća funkcionalni su, no ovi današnji su dekorativni i nemaju mogućnost drobljenja oraha. Njihova popularizacija dolazi od baleta “Orašar” kojeg je skladao Petar Ilijič Čajkovski, a nastao je prema adaptaciji Hoffmanove priče.

Orašari posebno vesele djecu, no kako kaže naša sugovornica, i kod starije generacije primjećuju se emocije djetinjstva.

Velika će većina ove godine vjerojatno na boru imati jednog malog Orašara, ako ne i malo većeg ispod bora jer ljude to vraća u djetinjstvo, u neka lijepa vremena kada smo bili zdravi, veseli i mladi – rekla je Ranogajec.

A prekrasnog drvenog Orašara možete osvojiti i na Facebook stranici portala Klikni.hr. Sve informacije potražite ovdje. (Doris Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!