POČELI IZBORI Kakva je bila izlaznost u središnjoj Hrvatskoj prije 5 godina?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Točno u sedam sati otvorena su birališta diljem Hrvatske. No, predsjednički izbori službeno su započeli još sinoć, oko 21 sat po našem vremenu, otvaranjem birališta u Australiji. Izaći na neko od ukupno  6533 mjesta u zemlji i inozemstvu danas pravo ima 3,85 milijuna birača koji mogu birati između čak 11 kandidata. Birališta će biti otvorena do 19 sati, a prvi neslužbeni rezultati bit će objavljeni u 20 sati. Sasvim je izvjesno kako izbori neće biti okončani u prvom krugu te kako će Hrvatska na birališta ponovno za dva tjedna.

Prijašnji izbori pokazali su kako je izlaznost birača obično manja u prvom krugu. Tako je na prošlim predsjedničkim izborima u prvom krugu odaziv bio 47,12 posto, a u drugom 59,05. Kad je riječ o županijama središnje Hrvatske, prije pet godina najveći odaziv bio je u Požeško-slavonskoj županiji, gdje je u prvom krugu na birališta izašlo 52,89 posto birača. Bio je to najveći postotak, ne samo za središnju Hrvatsku, već u cijeloj zemlji. Slijedio je Grad Zagreb s odazivom od 48,66 posto, potom Varaždinska županija s odazivom od 48,33 posto. U Virovitičko podravskoj se odazvalo 47,83 posto birača, u Zagrebačkoj 47,01, Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj 44,42, a u Sisačko-moslavačkoj 42,34 posto birača.

Malo drugačiji poredak bio je u drugom krugu, kada je u čitavoj Hrvatskoj, pa tako i u njezinu središnjem dijelu, izlaznost značajno porasla. Najviše birača tada je izašlo na birališta u Gradu Zagrebu, gdje je odaziv bio 62,15 posto, najveći u zemlji. Među županijama središnje Hrvatske slijedila je Varaždinska sa odazivom od 61,30 posto, potom Virovitičko-podravska sa 61,18 posto, u Požeško-slavonskoj je odaziv bio 60,82 posto, Zagrebačkoj 59,74, Koprivničko-križevačkoj 58,78, Bjelovarsko-bilogorskoj 57,89, a u Sisačko-moslavačkoj 55,10 posto.

Hoće li podjednako revni birači središnje Hrvatske biti i na današnjim izborima, doznat ćemo u 11 sati, kada će Državno izborno povjerenstvo objaviti prve podatke od odazivu građana na birališta. (S. Trgovac Martan)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!