PIJANI ZA VOLANOM Navike vozača za Božić i Novu godinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ovih dana svi su više-manje u blagdanskom raspoloženju. Druže se, zabavljaju, a posebno će se zabavljati večeras, na ispraćaju još jednog desetljeća i dočeku 2020. To znači da će većina popiti i čašicu-dvije, nakon čega ipak ne bi trebali sjesti za volan jer i jedna čašica, upozorava policija, utječe na vrijeme reakcije i može dovesti do nesreće. Ipak, policijsko iskustvo pokazuje da, što se prometa tiče, noć s 31. prosinca na 1. siječnja ipak nije najluđa. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su se prošle godine od 29.12. do 1.1. dogodile četiri prometne nesreće u kojoj je jedna osoba dobila teške tjelesne ozlijede, a vozač je bio pod utjecajem alkohola. U ovogodišnje božićno vrijeme, od 20. do 27. 12., policija je pak zabilježila 17 prometnih nesreća s osam alkoholiziranih vozača. I u akciji održanoj proteklog vikenda su snage reda i mira uhvatile 15 alkoholiziranih vozača, a neslavna rekorderka je 48-godišnjakinja iz Garešnice koja je u krvi imala 1,99 promila. Žarko Čanađija iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske vjeruje da postoji dobar razlog zbog kojeg su građani upravo u božićno vrijeme opušteniji.

-Obitelji se spoje, pogotovo sada kada dosta ljudi radi u drugim državama, pa kada se sastanu ovdje provesele se i popije se koja čašica – tumači Čanađija.

Najbolje upozorenje za to da bi nakon čašice-dvije trebali koristiti javni prijevoz ili taksi ili tražiti nekoga tko nije pio da vozi je nesreća koja se u Bjelovaru dogodila za prošlogodišnje božićne blagdane kada su dvije osobe poginule, a nesreću je skrivio upravo alkoholizirani vozač. Iz policije stoga apeliraju na sve koji voze da ne piju. Dobra motivacija za to da za volan sjedamo isključivo trijezni mogle bi biti i kazne za pijanu vožnju.

-Vozač pod utjecajem alkohola od 0,50 do 1 gram po kilogramu će platiti kaznu od tri do pet tisuća kuna, a od 1 do 1,50 grama po kilogramu od 10 do 20 tisuća kuna s tim da se može izreći i kazna zatvora – napominje Čanađija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!