GOSPODARSTVO BBŽ Po broju obrta prestižemo i dostižemo susjede

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iako je još uvijek u donjem dijelu ljestvice razvijenosti županija, Bjelovarsko-bilogorska županija se polako, ali sigurno penje po toj ljestvici, a po rastu brojnih gospodarskih pokazatelja je među vodećima, čulo se na konferenciji o stanju bjelovarsko-bilogorskog gospodarstva. Nakon desetljeća posta i krize, bjelovarsko-bilogorsko obrtništvo je uhvatilo zamah. U novu je godinu ušlo gotovo 1200 obrta. U posljednjih 12 mjeseci broj obrta je povećan za 103 i Bjelovarsko-bilogorska županija sada dostiže i prestiže i obrtnički tradicionalno jače županije ističe predsjednik županijske Obrtničke komore, Goran Grgić.

-Prvi put smo “prešišali” Virovitičko-podravsku županiju, a opasno se približavamo i Koprivničko-križevačkoj, što se ne pamti ni iz zlatnog doba obrtništva – kaže Grgić.

Župna i predstavnici privrednika zadovoljni su ostvarenim rezultatima

Poslovni rezultati 2019. se još uvijek zbrajaju, ali razloga za optimizam daju brojke iz 2018. U odnosu na godinu ranije, 2018. je broj poduzetnika narastao za 14%, broj zaposlenih je gotovo sedam posto veći, dobit gospodarstva je veća za deset posto, a posebno veseli znatan rast investicija naglašava predsjednik Županijske komore Bjelovar, Jakov Ćorić.

-Investicije u dugotrajnu imovinu su iznosile 410,7 milijuna kuna što je porast od 229 posto, što je vrlo znakovito, a trend se s 90 posto vjerojatnosti nastavlja u 2019. – navodi Čorić brojke iz 2018.

No, da bi se trend gospodarskog rasta nastavio nužno je, upozorava Ćorić, urediti gospodarske zone. Dok se čeka na zone, Županija gospodarstvenicima i obrtnicima pomaže potporama kojima želi podići njihovu konkurentnost. Za kupnju strojeva i opreme te nastup na sajmovima gospodarstvenicima i obrtnicima je osigurala milijun kuna potpore što je najveća potpora do sada ističe župan, Damir Bajs.

-Ukupni iznos potpore Županije nadilazi ukupne potpore općina i gradova na području županije što pokazuje da želimo zajedno s poduzetnicima napraviti jedan iskorak – poručio je Bajs za potpisivanja ugovora s gospodarstvenicima i obrtnicima.

Županijskih milijun kuna za nabavu strojeva i opreme te nastup na sajmovima povuklo je 78 poduzetnika među kojima i Branimir Unger čija obitelj ima radionicu za obradu drveta. Županijska je potpora, ističe, malima poput njega dragocjena.

-Obrtnicima, mikro, malim i srednjim poduzetnicima je ova mjera fantastična zato što su ti mali iznosi često iznosi koji su nama iznimno bitni, a s druge strane svi EU fondovi će vas tjerati u neke velike iznose i u neku zonu u kojoj možda i niste komforni – kaže Unger koji je nabavio stroj za finalizaciju proizvoda od drveta, prvi takav u njegovoj radnji. Bez PDV-a je vrijedan pedeset tisuća kuna, a polovinu tog iznosa pokriva županijska potpora. (D. Mlinac)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!