IZ PRVE RUKE Skijaši javljaju kako se u Austriji prate izbori

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema nekim procjenama, na skijanje je ovih dana krenulo 100-tinjak tisuća građana, među kojima je i značajan broj birača. Iako mu imali mogućnost i u inozemstvu se prijaviti za glasovanje, većina to nije učinila pa bi baš skijanje moglo biti važan faktor za današnji ishod, ionako napetih, predsjedničkih izbora. Među mnogobrojnim hrvatskim skijašima u austrijskom Sillianu je i Zagrepčanin Miljenko koji kaže kako, ako je suditi prema gužvi koja ondje vlada, većina skijaša nije poslušala savjet da odgodi skijanje na jedan dan zbog izbora.

-Jučer sam prošao Sillianom kako bih malo promotrio registarske oznake na automobilima na velikim parkiralištima u gradu. Ima nešto slavonskih i istarskih registracija, no uglavnom, u oko 80 posto slučajeva, riječ o Zagrepčanima. S obzirom na broj, ne bih rekao da je netko reagirao na poziv da ostane dan duže kod kuće zbog izbora i propusti već ranije plaćeno skijanje – kaže Miljenko.

Prema službenim podacima, dozvolu za glasovanje u inozemstvu je zatražilo oko pet tisuća građana, što je zanemarivo u odnosu na ukupan broj skijaša koji se trenutno odmaraju na stranim destinacijama.

-Od svega nekoliko ljudi koji su ovdje sam čuo da planiraju otići do hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani kako bi obavili svoju građansku dužnost, a još je manji broj onih koji danas planiraju „potegnuti“ nazad do Zagreba pa se nakon glasovanja opet vratiti ovamo – kaže naš sugovornik.

Iako većina neće glasovati, predsjednički izbori u Hrvatskoj svejedno su glavna tema među našim skijašima u Sillianu.

-Interes za izbore je ovdje jako velik, to je glavna tema na skijalištima. Već rano ujutro pratile su se sve vijesti na tu temu, izlaznost na birališta, a već se dogovaramo gdje ćemo večeras pratiti rezultate prvih izlaznih anketa, a onda i službene rezultate Državnog izbornog povjerenstva – kaže Miljenko.

Iako u Austriji skijašima nisu dostupne hrvatske televizije, dodaje, svi su se „oboružali“ DIP-ovim aplikacijama, a sve novosti vezane uz biranje hrvatskog predsjednika odnosno predsjednice prate se i putem streama, društvenih mreža te uz pomoć drugih modernih tehnologija. (stm)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!