SERIJA KRAĐA Policija ima naznake o počiniteljima više provala u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Serija provala u obiteljske kuće na bjelovarskom području nastavljena je i u prosincu, izvijestili su iz Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske te su izdali niz savjeta građanima kako da se zaštite od potencijalnih lopova. Iz policije su za Klikni.hr potvrdili kako je tijekom rujna, listopada i studenog 2019. na području grada evidentirano 47 spomenutih kaznenih djela, a trend je nastavljen i u posljednjem mjesecu godine.

-Još uvijek nemamo konkretne brojčane podatke za prosinac jer se još obrađuju, no činjenica je da je provala bilo – kazao nam je glasnogovornik PU Bjelovarsko-bilogorske Dražen Medved, dodajući kako policija ima jasne naznake da su za više provala odgovorne iste osobe.

-U više slučajeva utvrđeno je da su u blizini provaljenih kuća građani uočili tri mlađe osobe tamnije puti, i to jednu žensku osobu i dvije muške, starosti od 15 do 17 godina – kažu u policiji.

Spomenuti trojac uglavnom provaljuje u kuće kada u njima nisu vlasnici, a s obzirom da velik broj građana ovih dana napušta grad zbog korištenja zimskih godišnjih odmora, iz policije su poslali upozorenja i savjete.

-Važno je zaključavati vrata bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, ne zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata. Isto tako, ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama, primjerice ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i na sličnim mjestima – savjetuju policijski službenici.

Nadalje, policija savjetuje da se novac i druge dragocjenosti ne ostavljaju u posudama na kuhinjskim policama, a posebice ne u spavaćoj sobi jer lopovi „plijen“ najprije traže upravo na tim mjestima. Poželjno je i zapisati serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirati radi kasnije lakše identifikacije. K tome, novac i kreditne kartice ne bi se smjeli držati zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima

-Zamolite susjeda da pripazi na vaš dom, prazni poštanski sandučić, podiže i spušta rolete, ostavlja uključeno svjetlo po noći i slično, kako bi se stvorio privid da ste doma. Spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti, a ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete – poručuju iz policije, dodajući kako idealne zaštite nema, no podsjećaju kako je poduzimanje navedenih mjera samozaštite besplatno, a može biti korisno.

-Molimo građane da svako kretanje sumnjivih osoba po naseljima i u blizini svojih kuća dojave odmah policiji na telefon 192, a isto tako da Policijskoj postaji Bjelovar dojave sva korisna saznanja koja bi mogla pomoći da se utvrdi identitet počinitelja predmetnih provala na području Bjelovara – mole iz PU Bjelovarsko-bilogorske. (Slavica Trgovac Martan)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!