POLITIČARI ZADOVOLJNI Slava demokracije ili kopija „Kolindinog smiješka“?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zoran Milanović sljedećih pet godina obnašat će dužnost predsjednika Republike Hrvatske. Tako su odlučili hrvatski birači, među kojima i oni iz Bjelovarsko – bilogorske županije koji su većinu svojih glasova, njih 25 398 dali upravo Milanoviću, dok je Grabar-Kitarović dobila gotovo 1600 glasova manje. Od gradova, jedino je Grubišno Polje ostalo vjerno Grabar-Kitarović, dok su svi ostali gradovi podržali Milanovića. Bjelovar, kao sjedište županije, podržao je Milanovića s gotovo 10 tisuća glasova. Grabar Kitarović dobila je čak 1500 glasova manje. Bjelovarski gradonačelnik koji je javno podržao, uskoro bivšu predsjednicu, komentirao je na Facebooku kako je najveći debakl doživjela upravo u Zagrebu.

-Kolindu Grabar-Kitarović koštala je suradnja s Bandićem preko rođendanske torte i kolača. S druge strane, grad Zagreb kao oličenje grada u kojem vlada korupcija, je konačno rekao DOSTA, a završno DOSTA će uslijediti na slijedećim lokalnim izborima – uvjeren je Hrebak.

Najveće iznenađenje su HDZ-ovske utvrde Daruvar i Garešnica gdje je Milanović odnio pobjedu.

-Malo jesam, neću reći razočaran, ali žao mi je što nije pobijedila naša kandidatkinja. Ali, eto, s druge strane odabir građana, demokracija na djelu i ja čestitam novom predsjedniku na pobjedi – komentirao je Damir Lneniček, HDZ-ov gradonačelnik Daruvara, pobjedu Milanovića, odnosno poraz Grabar-Kitarović koja je u Daruvaru dobila 600-tinjak glasova manje od novoizabranog predsjednika. Krivca, nadalje obrazlaže Lneniček, ne bi tražio, a od unutarstranačkih izbora očekuje da pobijedi najbolji.

Kad je riječ o općinama, dozu iznenađenja donijela je općina Dežanovac gdje je 510 glasača zaokružilo Grabar-Kitarović, a njih 483 Milanovića. Josip Stjepanović, načelnik Dežanovca koji je 2018. napustio SDP, nije iznenađen pobjedom Grabar-Kitarović u svojem “šoru”.

-Ja sam rekao i ranije, Škorini birači neće se odlučiti za jednu stranu i tako je i bilo. Kod nas je mala razlika i rezultat nije neočekivan – istaknuo je Stjepanović, komentiravši kako novim predsjednikom nije zadovoljan, ali odluku birača poštuje.

Iznenadila je i HDZ-ova Končanica čiji su birači s 543 glasa podržali Milanovića, dok je Grabar-Kitarović dobila 359 glasova. Zlatko Bakunić, HDZ-ov načelnik Končanice, prihvaća odluku birača i smatra kako su očito htjeli promjenu.

-Nemam što biti zadovoljan ili nezadovoljan, poštujem odluku svojih sugrađana. Trzavice unutar stranke i borba za novog predsjednika su neminovni, to nije tajna i uvjeren sam da će do toga doći – iskren je Bakunić.

Ono što se može pročitati između redaka svakako jest optimizam svih političara koje smo zvali. Ljevica, ali i desnica kao da su upili prve govore Milanovića i Grabar-Kitarović nakon objave rezultata, pa na novonastale okolnosti uistinu gledaju kao na novu eru u hrvatskoj politici. Ako je uistinu tako, čestitamo im na prihvaćanju demokracije i željno iščekujemo daljnji tijek događanja na političkoj sceni. Kako na Pantovčaku, tako i unutar desnice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!